“Чудният свят на Кеца” – изложба на Кръстьо Тодоров

В четвъртък, 05 април, от 18.30 часа се открива петдесет и деветата поред изложба в Арт Галерия “Ларго” (ул. „Св. Климент“ 16) под надслов “Чудният свят на Кеца”. За първи път със самостоятелна изложба-живопис в галерия “Ларго” и във Варна гостува бургаският художник Кръстьо Тодоров – Кеца. Автор с богата творческа биография, с 40 самостоятелни изложби зад гърба си, художник на Бургас за 2011 година, оценен по достойнство, многократно канен и представян от сериозни западни галерии като галерия Любке”, Франкфурт, галерия “Алтернанс”, Франция, галерии в Англия, Шотландия, Австрия, САЩ, най-после бургазлията прекосява краткото разстояние на север, за да се срещне с варненската публика.

Арлекини, рибари, русалки… серенади, целувки, въздишки… шепот, нежност, носталгия… синьо, нежно-розово, перлено-сиво… летящи риби, безкрайно-дълги дакели, сини луни… Арлекините мечтаят… или свирят на тромпет… на някоя девойка… или на някоя раковина… която ще погълне нежната, меланхолична мелодия… а някой друг, отвъд морета и океани… допира друга раковина до ухото си и слуша… Един рибар… лице, обрулено от вятъра… ръце, жилести и мускулести, но прегръщащи нежно… Дърво и птичка, грамофон… и диалог безмълвен под дървото и под звуците на грамофона… Страж самотен на морския бряг… нежна виолетова вечер… и малка топлинка в прозорчето свети и пулсира…

Прецизен рисувач, прекрасен колорист, автор с тънко чувство за хумор, внимателен към детайла, бургазлията ще ни разкаже морски приказки и рибарски лакърдии, истории за тъжни клоуни и меланхолични арлекини, разкази за дългокоси русалки и нежни любими. Кеца има своя характерна сюжетност, почеркът му на художник е разпознаваем с типичния рисунък, съчетаващ абстрактност и конкретика, пречупена през призмата на гротескност. Особено важен за въздействието на неговите творби е специфичният колорит на творбите му, най-вече на маслата и акварелите, който той използва – нежна, пастелна гама, цветовете са сиво, синьо, зелено, розово, виолетово, с перлени отблясъци, прозирни и ефирни. Композициите му са често изчистени и небъбриви, в картините му има много пространство и въздух. Това придава на творбите му поетичност и мелодичност, лекота и свобода на изказа и най-вече на въображението.

Изложбата на Кръстьо Тодоров – Кеца, можете да посетите до 25 април.

За художника:

Кръстьо Тодоров – Кеца е роден на 08 юни 1959 г. в Бургас. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 г. се дипломира във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Велико Търново, със специалност “живопис”. Кръстьо Тодоров работи в областта на живописта, акварела, рисунката. От 1991 год. досега има 40 самостоятелни изложби в Бургас, Пловдив, София, както и в различни галерии в най-големите европейски градове – Франкфурт, Париж, Лондон, Глазгоу, Нюкасъл, Гмунден-Австрия, Шчечин и Варшава, Полша и др. Представял е България в групови изложби в Лиеж, Брюксел, Анкара, Париж, Ланкастър, Пенсилвания. Картини на Кеца редовно се класират за участие в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово и в Балканското квадриенале на живописта в Стара Загора. Художник на годината на Бургас за 2011 г. Живее и работи в Бургас.

Сподели в: