"Човек на име Уве" тръгна по кината

Филмът "Човек на име Уве", по едноименния бестселър на Фредрик Бакман, от днес, 28 октомври, тръгва по кината. Не пропускайте кандидата на Швеция за "Оскар" 2017!

След като бе включен в програмата на фестивала CineLibri, сега  "Чове на име Уве" ще бъде показан и в избрани киносалони в София и в Пловдив (кино Лъки), Варна (ФКЦ), Велико Търново, Ловеч, Търговище и Каварна (кино Петър Слабаков).

"Човек на име Уве" се ражда първо в блога на Фредрик Бакман, после става тотален бестселър, а авторът е обявен за най-добрия шведски писател за 2013, следва филмовата адаптация по романа и съвсем наскоро новината, че именно с това заглавие Швеция ще влезе в надпреварата за ОСКАР за чуждестранен филм през 2017.

Комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на обичната си съпруга, се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му правила за добро и зло. Зад привидно непретенциозните случки прозира остра сатира към съвременния свят, напреднал дигитално, но обеднял емоционално.

На пръв поглед Уве е просто едно сърдито старче на 59, което няма доверие на никого в този свят, освен на себе си. Писнало му е от всичко и всички – защото са „идиоти“. Уве от години не е домоуправител на малкия спретнат квартал, в който живее, но продължава да се вживява в спазването на реда и дисциплината наоколо. За него правилата са на живот и смърт. И сякаш са единственото, което осмисля самотното му, отчуждено и начумерено ежедневие. Докато наблизо не се нанасят нови съседи. Бременната Парване и семейството й се настаняват точно в отсрещната къща с гръм и трясък. Но от това ще се роди едно неочаквано приятелство, което ще промени всички.

Интелигентна и забавна комедия с елементи на драма, която няма да остави никого безразличен. Филм, който може да ви разплаче и разсмее едновременно. История за близостта между хората, любовта и това колко е важно да се обграждаш с подходящите инструменти.

От 28 октомври в избрани кина в София и страната от EURO Films

Творчески екип:

Сценарий: Ханес Холм, по романа на Фредрик Бакман
Режисура: Ханес Холм
В ролите: Ролф Ласгард, Бахар Парс, Филип Берг, Идва Енгвол и други

По едноименния бестселър на шведския блогър и писател Фредрик Бакман, издаден в над 30 държави, включително и България от издателство Ciela. Хитовият филм е уловил безпогрешно поетичния и топъл хумор на автора.

Награди и номинации: 8 награди и 7 номинации
Награди от международния филмов фестивал в Сиатъл 2016 – за най-добър актьор (Ролф Ласгард) и за режисьора на филма (Ханес Холм)
Mill Valley Film Festival 2016 – награда за режисьора Ханес Холм
Награди Guldbagge 2016 за продуцента на филма (Аника Беландер), за най-добър актьор (Ролф Ласгард) и за грим (Лав Ларсон и Ева вон Бахр)
Награда на публиката от фестивала на романтичните филми Caubourg 2016 за режисьора Ханес Холм

Номинация за Ханес Холм от филмовия фестивал в Гьотеборг

За автора на книгата:
Фредрик Бакман е роден през 1981 в Стокхолм, Швеция. Започва да учи история на религията, но прекъсва и работи като келнер в ресторант и шофьор на мотокар в склад. През 2006 вестник „Хелсингбори Дагблад“ променя концепцията си в таблоид, той кандидатства и е нает като колумнист. През 2007 е нает от новинарския сайт „Муур магазин“, а година по-късно преминава на свободна практика. В периода 2010 – 2015 пише за модното мъжко списание „Кафе“. През 2012 започва да пише и за вестник „Метро“. През 2012 е издаден първият му роман „Човек на име Уве“, който моментално се превръща в бестселър, като само в родината му са продадени над 400 000 екземпляра. През 2013 е публикуван и другият му успешен роман „Баба праща поздрави и се извинява“. Произведенията на писателя са преведени на над 25 езика. През 2013 е избран за най-успешния автор на Швеция.

Сподели в: