Чистият танц Void – част от филмовия фестивал Future Shorts Бургас

През юли в лятно настроение Future Shorts подготвя втора прожекция с програма  “Summer of dreams” – на 25 юли 2008 г. от  19:30 часа в Куклен театър Бургас. Играейки си с летните настроения, селекцията включва носителя на многобройни награди "Вълни” от Румъния, очакване на първата целувка в "Слюнка” от Бразилия и шантавия и брилянтен "Alex and her Arse Truck” от изгряващия британски режисьор Шон Конуей.

Без да изневерява на стила си за ударна доза емоции част от “Summer of dreams” ще бъде спектакълът Void. Това, което публиката е поканена да види, е процес на интимно общуване, изпитание към способността да обменяме емоции и енергии. През 2007 година хореографите Виолета Витанова и Станислав Генадиев печелят второ място в “Национален конкурс за съвременна хореография”, oрганизиран от  Фондация Хюмартс и "ИКАР” на САБ за дебют – за работата си по мултимедийния танцов спектакъл "IMAGO”.
 
Void е танцов спектакъл, разработен по концепция на Мирослав Йорданов, а на сцената са Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Владимир Кръстев. Той е изграден след процес на продължително търсене. Започнал като споделяне на спонтанни танцови импровизации, интерпретиращи драматургичен текст, постепенно се отказва от конструиране на разказ. Хореографите се фокусират върху определени движения и жестове, които в повторението си удържат ритъма, диханието на танца, но и се изчистват до концентрации на абстрактни смисли.

Void е движение, което никога няма да извърви пътя до край, защото е движение на тяло, затворено в собствена орбита.

Void е една възможна интерпретация със съвременен танц на темата за неслучването на близостта, за хладната любов, подчинена на обсесията за притежаване на другия.

Премиерата на Void за Бургас ще се осъществи в рамките на нетрадиционна среща на кино и танц Future Shorts Бургас.

"LA PIATTAFORMA"

Реж: Лаура Кьоссоне (Италия) 2004
Бял квадрат в синьото море – един микрокосмос, в който се чува отлитащото време.

"Слюнка"

Реж: Есмир Филхо (Бразилия) 2007
Умът на едно много младо момиче, което ще бъде целунато за пръв път. Съмнения и страхове, удавени в слюнка.

"Летни облаци"
Режисьор: Алекс Даниелсън (Швеция) 2004
В юлския следобед въздухът е изпълнен с песента на щурците. Мъж, момиче и момче – трима различни човека на едно място. Между тях лежи поле от ръж, а на хоризонта се трупат буреносни облаци. Когато завали дъждът, всичко ще се промени…

"Alex and her Arse Truck"

Режисьор: Шон Конвей (Англия) 2007
Зелофилът, каращ скутер – Бейби Шус, неговата приятелка – нимфоманка Алекс, нейният чернокож любовник Найлън, един менталист на име Пубелес и две лесбийки, пласиращи наркотици.

"Вълни"

Режисьор: Адриан Ситару (Румъния) 2007
Море, на плажа, двама души експериментират с екстремни ситуации. Една красива майка западнячка моли циганче да наглежда 4-годишното й дете, един съпруг и баща се бори със скуката, като флиртува със същата красива чужденка, докато я учи да плува. Но историята получава нов обрат, когато красивата майка изчезва сред вълните…

"LA RITOURNELLE"
Режисьор: Ейс Нортън (САЩ) 2005
Фантастичен клип на Себастиен Телие от детето-чудо на кинематографията Ейс Нортън.

"Аз срещнах моржа"
Режисьор: Джош Раскин (САЩ) 2007
Анимационна илюстрация на интервюто на едно 14-годишно момче с Джон Ленън през 1969 г.

"WAKE UP"
Режисьор: Весела Данчева, Иван Богданов (България) 2002
Събуди се!

Сподели в: