Чешкият писател Марек Шинделка се срещна с читатели в България

Един от най-обещаващите млади чешки писатели – Марек Шинделка, гостува в България по покана на Чешкия културен център. Издателство "Изида" притежава правата за издаване на най-успешната му книга – "Остани с нас", която спечели "Магнезия литера", най-авторитетната литературна награда в Чехия. Тъй като Шинделка е носител и на други литературни награди, студенти бохемисти от СУ "Св. Климент Охридски" го попитаха какво са за него литературните отличия.

"Ще излъжа, ако кажа, че не им се радвам. Те са доказателство за литературното качество на книгите ми. Наградите много помагат. Те изкараха на светло книгите ми и повече читатели ги забелязаха. Когато получих първата си награда, веднага започнаха да ме следят и критиката, и медиите. Но за мен по-важно е писането да ми носи по-скоро удоволствие, отколкото популярност. Не трябва да се любуваш на текстовете си, а да си първият им критик" – каза младият автор.

След поетичния си дебют ("В стиховете ми има повече преживени случки, отколкото поезия") Марек Шинделка написва експерименталния си роман "Грешка", превърнат след това и в комикс. Но вече той не е писателят, който пише за детството си. Променени са стилът му и темите. Сега повече го интересуват съвременните проблеми и механизмът на взаимоотношенията между хората. Това се вижда в книгата му "Остани с нас". Българското й издание е планирано за 2015 г.

Предстоят да бъдат издадени и другите му книги на български от Издателство "Изида".

Сподели в: