Чешките филми на София филм фест

След успешното представяне на филма “Невиждани” (“Nespatřené”) състояло се на 10 март, Чешкият културен център в София Ви кани да посетите и другите прожекции от документални филми на известния чешки режисьор Мирослав Янек. Филмите ще бъдат представени в присъствието на автора и прожекциите им в ЧЦ са с вход свободен.

Документалните филми на Мирослав Янек

Хачипе” (“Chačipe”) – ЧР, 2005 г., 58’, реж. Мирослав Янек
Под формата на игра Мирослав Янек се включва в ежедневието на детски дом. По време на снимките децата играят ролята на партньори – учат се да боравят с камерата и сами заснемат пространството, в което живеят. Режисьорът им разкрива различни похвати от кинематографията, като по този начин децата не са ограничени само елементарно да изобразяват реалността. Те правят анимации, заснемат сценки, които сами са измислили, експериментират с филмовия материал и едновременно с това информират за своето ежедневие. Камерата в детските ръце е както играчка, така и средство, което може да разруши преградата между два свята. На камерата може да се довериш, да се оплачеш или да споделиш радост.
11.3., 19.00 ч., ЧЦ, ул. “Раковски” 100 (вход свободен)

Битка за живот” (“Bitva o život”) – ЧР, 2000 г., 88’, реж. Мирослав Янек, Вит Яначек, Роман Вавра
Пълнометражен документален филм на трима оригинални режисьори, в който се разказва за съдбите и традициите на хората, живеещи в планинско селце в Чехия. Филм без герои, който проследява недействителните действителни образи на ежедневието и моментите на всеобщ захлас покрай тържествата от 1 май до 1 май, на прелома на хилядолетието.
12.3., 19.00 ч., ЧЦ, ул. “Раковски” 100 (вход свободен)

Верка” (“Vierka”) – ЧР, 2005 г., 75’, реж. Мирослав Янек
Документален филм, чийто замисъл е да пресъздаде портрета на млада талантлива ромска певица, но накрая действието се превръща в драма за две разминаващи се житейски истини.
Началото е случка е поставена от случайността, накрая остава тайната.
Случка, която започва със срещата на певицата Ида Келерова с младото момиче от ромски произход Верка Беркиова, чийто музикален талант оставя всички в захлас. Случка за нейната дарба и спонтанност, но и помощ за ближния, за новото начало в живота на семейство Берки, за съжителството.Но също случка за копнежа по идилия, в която хората заедно да споделят дом, радост и грижи. Неочаквано обаче един ден Верка и семейството и изчезват..
Така документалния филм на Мирослав Янек за срещата на певицата и новия талант се превръща в драма за две разминаващи се истини. Истини, чиито скрити, често непризнати сили определят и обуславят различните представи за пътищата в живота.
13.3., 19.00 ч., ЧЦ, ул. “Раковски” 100 (вход свободен)

Гражданинът Хавел” – ЧР, 2008 г., 120’, реж. Павел Коутецки, Мирослав Янек
Пълнометражният документален филм наднича зад кулисите на политическите и личните драми от президентския период на Вацлав Хавел. Зрителите ще видят моменти от притесненията му на първите избори за президент и трудностите при усвояването на благодарственото му слово, вече като президент. Камерата обаче не престава да го следи и когато е например порядъчно ядосан, заради лошо ушита риза. Във филма, също както и в живота на Хавел, важна роля играят двете му съпруги Олга и Дагмар. Появяват се също така приятели и съмишленици, чешки и световни политици, както и членове на групата Ролинг Стоунс.

Режисьорът Павел Коутецки започва да снима филма през 1992 г. и проследява живота на първия чешки президент повече от 13 години. За съжаление Коутецки не доживява премиерата на своята най-интересна и най-голяма творба. След трагичната му смърт през пролетта на 2006 г., филмът е довършен от режисьора Мирослав Янек.
14.03, 21.00 ч., Френски културен институт, (Т: 9377922)
19.03., 16.00 ч., кино Люмиер (билети на касата)

Сподели в: