Чешката драматуржка Даниела Фишерова ще представи у нас книгата си "Happy end"

Даниела Фишерова – чешки драматург, публицист и белетрист, ще представи у нас книгата си "Happy end".
Програма на Чешкия културен център
10 – 15 ноември 2008 г.


зона за младите – “Арфов квинтет”
10.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Лиляна Стоева, Мария Консулова, Диана Тодорова и Страхила Браилова -студенти от класа по арфа на проф. Малина Христова от Нов български университет и Кохар Андонян, преподавател по арфа в НМУ “Любомир Пипков”. В програмата:
Георг Фридрих Хендел – Шакона, Алегро
Джон Томас – Тема с вариации, Любовен романс
Хенриет Рение – Пиниите от Шарлен
Исак Албениц – Гранада
Енрике Гранадос – I-Хота
Карлос Салседо – Танго
Армандо Ортиц – Хабанера
В сътрудничество с НБУ, Департамент “Музика”

Даниела Фишерова – "Happy end"
11.11., 18.00 ч., ЧЦ

Представяне на българското издание на книгата "Happy end“ в присъствието на авторката Даниела Фишерова – чешки драматург, публицист и белетрист.
Преводач: Маргарита Кюркчиева, издателство “Ерго”, София, 2008 г.
Роман – сензация, от който разбираме, че нищо в живота не е случайно, а грандиозното житейско шоу (не) винаги завършва с хепиенд!

Даниела Фишерова (1948) завършва сценаристика и драматургия в пражката ФАМУ. Авторка е на театрални и радиопиеси, филмови сценарии, книги за деца, сборници разкази и есета. Произведенията и са превеждани в редица страни. Филмите и пиесите по нейни сценарии са донесли на авторката многобройни национални и чуждестранни признания. През 2007 г. романът и “Хепиенд” беше отличен с наградата “Божена Немцова” за съществен принос в развитието на чешката литература и общество.

We, You, They on Wednesday представя "Е,и ?”

Автор – Никола Ковачев, музика – Кирил Дончев /България/, 1990 г., 68 мин.
12.11., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ
Къщата за човешки права представя историческа хроника на промените през 1989 г., които поставят България на нов път на развитие, от един от най-ярките ни автори и режисьори в документалното кино Никола Ковачев. Той е не само явление в документалното ни кино, но и в целия ни противоречив и сложен свят от последните 50 години. В негова памет, 3 години след като си отиде от този свят, показваме документалния разказ за историята на демокрацията у нас. Митинги, бдения, свещи. Е, и? Какво всъщност се промени оттогава? Борим ли се сега за правата си, както в онези дни и нощи, когато миришеше на свобода? Филмът ще бъде последван от дискусия за начините да се активира гражданското общество у нас, за да отстоява правото си на добър живот.

Видео клуб – "Ангелски очи“
12.11.,18.00 ч., в киносалона на Чехословашки клуб

“Т. Г. Масарик”, ул.“Кракра”15
Режисьор – Душан Клайн, 1994 г., 90 мин.
В главните роли: Йозеф Абрахам, Виктор Прайс, Павел Зедничек, Павел Кшиж, Злата Адамовска, Маркета Хрубешова, Милош Копецки и др.

Комедия по мотиви от разказите на Бохумил Храбал. Историята се разиграва през лятото на 1947 г., когато нараства заплахата от ликвидиране на дребното производство. От възникващата през този период ситуация се възползват банда фалшиви застрахователи, които започват да предлагат на изплашените фризьори, касапи, обущари своята “Опора за старост” – въображаема защита срещу необратимата обществена катастрофа. И макар официалността и нужната възвишеност, с която се забавляват за сметка на сляпото доверие на клиентите, в крайна сметка те самите са заслепени и измамени от “ангелските очи” на някой друг, по-хитър и по-съобразителен от тях.

Филмът е предназначен за бохемисти, без превод .

"Оранжев четвъртък в Лилав салон"
13.11., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Георги Дончев – контрабас
Антони Дончев – пиано
Росен Захариев – тромпет

Концерти, организирани от кафе галерия "Прага"
Alexandroff Ragtime Band
14.11. (петък), 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Нивелиян Гемижев – кларинет
Георги Ценев – пиано
Румен Александров – банджо
Димитър Узунов – туба
Десислава Тилева – вокал

Петър Момчев – латино парти
15.11. (събота), 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ
Петър Момчев – саксофон
Милен Кокушаров – пиано
Мартин Дойкин – бас
Димитър Димитров – барабани

Сподели в: