Четири филма на Елдар Рязанов показва Одеон

Четири филма на Елдар Рязанов показва кино "Одеон" за 80-годишнината на именития руски режисьор – "Гараж" /1980/, "Гара за двама" /1982/, "Жесток романс" /1984/ и "Забравена мелодия за флейта" /1987/. Прожекциите започват от днес, 19 ноември, научи БТА от Филмотеката.

"В основата на всичко е едно истинско събрание в кооперация за гаражи, където един от авторите на сценария беше участник. Към опазването на животните този гараж нямаше отношение, по-скоро обратното. Събранието не протичаше в такава екзотична обстановка, не продължаваше до сутринта. А жалко! Погледнете колко леко се решават проблемите при нас. И не пострадва никой от добрите хора," казва Елдар Рязанов по повод на "Гараж" с Лия Ахеджакова, Ия Савина, Светлана Немоляева, Валентин Гафт, Георгий Бурков, Вячеслав Невинний, Андрей Мягков, Леонид Марков, Олга Остроумова, Анастасия Вознесенская, Борислав Брондуков.

"Гара за двама" е обявен за най-добър филм за 1983 г., а Людмила Гурченко – за най-добра актриса същата година в анкетата на списание "Советский экран". В актьорския екип са също Олег Басилашвили и Никита Михалков. Един от най-вълнуващите любовни филми на руското кино – според познавачите – разказва за нежната връзка между провинциална келнерка и московски пианист. Широката руската душа – в цялото й величие и щедрост. Един филм, който зрителите дълго ще носят в себе си.

Лариса Гузеева, Алиса Фрейндлих, Никита Михалков, Андрей Мягков играят в "Жесток романс" по пиесата на Островски "Без зестра". От пиесата Рязанов е извлякъл човешкото измерение, вечната тема за "сблъсъка на любовта с цинизма". На преден план е изнесена трагедията на нравствено чистия човек в срещата му с користта, с лицемерието, с подлостта. Основните внушения произтичат преди всичко от режисьорско-актьорската трактовка на образите – умна, психологически проницателна и бляскаво артистична. "Жесток романс" е изключително талантливо направен филм, който показва, че творчеството на А. Н. Островски продължава да живее тъкмо защото на класиката не се гледа като на музеен експонат, пише критиката.

В сатиричната трагикомедия "Забравена мелодия за флейта" бивш флейтист на прага на 40-те години получава сърдечна криза. Този неприятен случай е повод да се запознае с медицинската сестра Лида. Пламва роман, който обаче приключва и човекът с нежна душа, женен за дъщерята на големец, ще трябва да се завърне при нелюбимата съпруга… Участват Леонид Филатов, Татяна Догилева, Ирина Купченко.

Сподели в: