Четири спектакъла на ансамбъл "Българе" – в чест на Независимостта

През месец септември Национален фолклорен ансамбъл “Българе” ще изнесе празнични концерти по случай 100 години от обявяването на независимостта на България. Представленията са част от Националната кампания на фондация “Българе” –  Второ Българско Възраждане.

Турнето започва на 19 септември 2008 г. от град Две могили, обл. Русе. На централния площад пред читалището от 20 часа може да  видите фрагменти от танцовия спектакъл “Това е България”. Представлението се реализира със средства, спечелени по програма на Европейския съюз за развитие на културата в България.

Вторият концерт е на 20 септември 2008 г. в град Велико Търново. Ансамбъл “Българе” ще изнесе историческия спектакъл “България през вековете” в Двореца на културата и спорта от 20 часа.

На 21 септември 2008 г. ансамбълът ще гостува в град Монтана. В  драматичен театър – Монтана от 20 часа може да се насладите на спектакъла “България през вековете”. Концертът ще се проведе под патронажа на кмета на община Монтана Златко Живков.

На 22 септември 2008 г. историческият спектакъл  “България през вековете” ще зарадва жителите в град Козлодуй – от 18 часа в “Дома на енергетика”. Представлението ще се изнесе с любезното съдействие на община Козлодуй.

Първият спектакъл на ансамбъл “Българе” – "Това е България” запознава зрителя с традициите, културата и несломимия дух на българския народ. Той е разходка из седемте етнографски области на страната и среща с чудото на българския фолклор.
До този момент творбата разплака и разсмя публиката в цялата страна, като навсякъде гастролите на ансамбъла се превърнаха в културното събитие за последните 10 години и предизвикаха емоционални коментари, както в медиите, така и в цялата общественост.

За разлика от първия спектакъл на ансамбъл “Българе” в “България през вековете” танците не са в центъра на действието . Тук акцентът е поставен върху драматургията, а професионалните танцьори брилянтно влизат в ролята на актьори. Музиката е на професор Милчо Василев. В спектакъла звучат църковни песнопения и уникални симфонични аранжименти на народни песни, изпълнени от солистката на ансамбъл “Българе” – родопският славей Албена Вескова.

Входът е свободен
за всички представления.

Сподели в: