Четирима български поети влязоха на страниците на хърватско списание

Четирима български поети влязоха на страниците на хърватското списание "Поезия". Хърватите могат да прочетат стихове на Кристин Димитрова, Силвия Чолева, Марин Бодаков и Владислав Христов.

В своята девета година загребската „Поезия”, списание за поетически практики, отново отделя специално място за съвременна българска поезия. В рубриката „Междувремие” на брой 1-2 за 2013 г. в обширен избор са представени стихове от Силвия Чолева, Марин Бодаков и Владислав Христов в превод на Людмила Миндова и Йосип Ости.

Една от хубавите изненади на броя е и откъсът от антологията на съвременната европейска поезия „Континент Итака”, съставена от поетите Томица Байсиш и Дамир Шодан. България в този откъс е представена със стихотворение от Кристин Димитрова в превод на Томица Байсич.

Със своя впечатляващ обем, формат А4 на около 200 страници, списание „Поезия” е уникално явление в световен мащаб, посвещавайки това пространство единствено на поетическия изказ и опит. Резултат от ентусиазма на загребските поети Ервин Яхич, Иван Херцег, Томица Байсич, Тонко Мароевич и Дамир Шодан, списанието представя във винаги качествен избор най-доброто от съвременната световна поезия, отделяйки същевременно обширно място и за нейното критическо осмисляне. Загреб има добра традиция в литературната периодика.

Списание „Кворум” и вестник „Зарез” са сред особено представителните примери, формирали около себе си няколко литературни поколения. По всичко личи, че списание „Поезия” продължава твърде успешно в тази посока, засилвайки още повече предизвикателството, като поставя във фокус точно езика, който на пръв поглед е разбираем за най-малко хора.

Прочетете още:
Петима български хайку поети с публикация в World Haiku Review

Сподели в: