Четирима български графици – с обща изложба

Графиците Стефан Божков, Валери Василев, Ицко Мазнев и Иван Нинов откриват днес в 19 часа изложба в софийската галерия "Агрион". Тя ще продължи до 11 октомври 2008 г.

Провокацията в тази изложба е при подбора и обединяването на творци от различно поколение, с разностранни търсения и собствени постижения в областта на графиката.

Стефан Божков работи във всички жанрове на графиката, увлича се от нейния декоративно-приложен контекст, залагайки на артистизма и акцентите на своята лична иконография. В настоящата изложба се представя с голямоформатни рисунки, създадени специално за пространството на галерията.

Валери Василев е автор на графики, рисунки, живопис и инсталации. Той създава фигуративни композиции, в които винаги внася сюрреалистична закачка. Интересното в настоящото му представяне в изложбата в галерия “Агрион” е, че показва нефигуративни графики, при които акцентът е върху детайла на орнамента.

Ицко Мазнев живее и работи в Пловдив. Графиките му са умело организиране на цветове и форми, съчетаващи абстрактни и фигуративни елементи. Представените в изложбата творби продължават линията на творчеството му и проблематиката от последните години.

Иван Нинов е доайен в графичното изкуство. Творбите му са емблематични с натюрмортите, копирани по фото път, обградени с плътен черен фон. Проблемите за предмета и неговото място в пространството, в овеществяването му чрез похватите на графичните техники занимават автора и в настоящите творби, представени в галерия “Агрион”.

Сподели в: