Четирима българи на международен конкурс

В края на миналата седмица бяха определени претендентите от България за участие в шестото издание на международния конкурс Хенкел Art Award. Членовете на журито – Ректорът на Национална Художествена Академия проф. Божидар Йонов, Маркетинг мениджърът на ABC Design & Communication – Жюстин Томс и Президентът на Хенкел България – Дарина Стоянова се затрудниха при избора на най-оригиналните проекти, които да представят страната ни на финалния кръг във Виена.

От кандидатите на финален кръг отиват работите на:

  • Калин Владимиров с проект мултимедийна гривна, съчетаваща мобилен телефон и mp3 плейър
  • Емин Тефик с електрически вентилатор
  • Николай Чернаев с проект на стол
  • Игнат Георгиев с проекти на бутилка и комплект прибори.

Наградата Хенкел Art Award е за артисти от Централна и Източна Европа и обхваща три ключови компонента на модерното изкуство – рисуване, фотография и дизайн, които последователно се сменят като основна тема на наградите на всеки три години. Арт наградата на стойност от EUR 7 000 тази година ще бъде дадена в сферата на индустриалния дизайн, а в допълнение на паричната награда, победителят ще получи и финансиране на самостоятелна изложба в родната му страна.

След разглеждане и оценка на всички кандидати, авторитетно международно жури ще избере петимата финалисти, от които един ще спечели Art Award 2007 за индустриален дизайн. Журито се състои от Тугла Беверле (специалист по история на изкуствата, основател на арт промо агенция section a), Катарина Хубова (Словашки център за дизайн) и Владислав Плута (Професор по продуктов дизайн в Академията за изящни изкуства в Краков, Полша). Като допълнение в журито взимат участие признатите експерти в сферата на изкуството – Юрген Бей, Професор Герхард Хюфлер и Професор Паоло Пива. Спечелилият Хенкел Art Award ще бъде представен публично заедно с другите номинирани на официална гала церемония на 15-ти ноември 2007.

Българските участници ще се състезават с представители от следните страни: Албания, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Естония, Грузия, Унгария, Казахстан, Киргистан, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Монголия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Черна гора, Словакия, Словения, Таджикистан, Тюркменистан, Украйна и Узбекистан.

Сподели в: