Четвърто издание на пърформанса „Бавно: Изговорен Свят“

На 28 май от 19.00 часа в Театрална работилница Сфумато ще се състои четвъртото и последно за този сезон издание на пърформанса „Бавно: Изговорен Свят“ (Slow: Spoken World), с участието на Стефан Иванов, група Блуба Лу и със специалното участие на Мирослав Христов и Елена Димитрова.

През ноември на миналата година „Бавно: Изговорен Свят“ (Slow: Spoken World) даде началото на нова поредица от събития, в които литература, музика, видеоарт, публика и участници се обединяват в неочаквано и интересно цяло. Премиерното представяне показа една лична откривателска експедиция на артисти, които са тръгнали на път заедно и са достигнали до ново и общо за тях място.

Стефан Иванов и Блуба Лу, заедно с помощта на Мирослав Христов и Елена Димитрова, ще смесят думи, музика и картини във впечатляващ интерактивен мултиарт пърформанс.

В „Бавно: Изговорен Свят“ Стефан Иванов и Мирослав Христов ще изговарят и изчитат, показват и изиграват поезията си, сами и с помощта на публиката, а актрисата Елена Димитрова ще чете, покаже и изиграе поетични текстове на Георги Рупчев, Уолт Уитман, Одисеас Елитис, Марк Странд и Чарлс Буковски, които, за съжаление, поради биографични и географски причини не могат сами да прочетат текстовете си пред публиката.

Паралелно, от началото до края на пърформънса Блуба Лу ще създават в реално време  минималистична черно-бяла визия и ембиънт музика, предвидена специално за конкретната театрална среда и момент.

Литературата ще е слята с публиката, музиката и визията. Текстът не само ще зазвучава, но и ще се показва, ще придобие плът и лице. Ще се приближи до зрителите. Няма да остане само на страниците на книга или само на сцената. Литературните образи ще слязат край публиката.

Зрителите ще станат част от един поетичен свят, в който има неочаквани прогнози за времето, павета, розата на Малкия принц, гола трева, разлистени жени, поезия от публиката, салати, пролет, последни цигари, череши с гравитация, ателиета, ван Гог, Маракеш, кецове, дупки в асфалта, семейство, опиянение, приятелство, разочарование, подадена ръка и близост.

Образите ще бъдат изговорени бавно, без избързване, за да донесат усещане, че думите все още помагат в създаването на един общ, споделен и смислен свят.

Вход: 10 лв. / 6 лв. за студенти и ученици/ 3 лв. студенти от НАТФИЗ.

Стефан Иванов
е роден през 1986 в София. Завършил е Френската езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и философия в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал е в Сорбоната. Издал е стихосбирките „4 секунди лилаво”, „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” и „Списъци”. Участвал е в сборниците „Антология на живите”, „Любовни упражнения“, „Секс off” и „Имена на любовта”. Бил е част от писателската група „Бърза литература”.

Публикувал е поезия, проза, пътеписи, интервюта, есета и литературна критика в повече от двадесет вестника и списания („Егоист”, „Maxim”, „Списанието на Мтел”, „Една седмица в София”, „Капитал Лайт”, „Алтера”, „Жената днес”, „Мениджър”, „Интро”, Hustler, вестниците „24 часа”, „Литературен вестник”, „Монитор”, „Сега” и „Култура”). В списъка на списание „Егоист” за стоте най-успешни хода на списанието и виновниците за тях е на 16 място.

Негова поезия е превеждана на английски, гръцки, хърватски и сръбски. Превеждал е Алън Гинсбърг и Сергий Жадан. Печелил е награда за sms поезия. Номиниран е за националната награда за поезия „Иван Николов”. Два пъти е бил подгласник, според гласуването на публиката, във фестивала „София Поетики” (2008, 2010).

Блуба Лу (Димитър Паскалев и Константин Кацарски) са една от най-иновативните български формации на 21 век. Благодарение на реализираните до този момент албуми:  Bluba Lu In Wonderland (2001), MOOGaMOOD (2002), Re:Verb (2004), World Melancholy (2007), Groove Euroope (2008) и Quadrotopia (2010), те не просто се нареждат в авангарда на българската музикална сцена като пионери, опитващи се да експлоатират в сценичните си изяви нетрадиционни подходи при поднасянето на музиката си, но и са сред основните “виновници” за съществуването на уникална съвременна българска музика.

В началото на 2010-а Димитър и Константин записаха албум с Еди Стивънс от Молоко, който тепърва предстои да бъде издаден, а по-късно, с впечатляваща промоция, бе представен последният им двоен албум Quadrotopia – концептуално бижу, чиято втора част Quadrotopia Remixed е българското предложение за Грами в категорията за най-добър електронен проект. С подхода и професионализма си при реализацията на всеки проект, Bluba Lu отдавна са доказали мястото си сред най-уважаваните групи от българската публика. Тръгвайки от “ъндърграунд” сцената, минавайки през създаването на първия български, независим лейбъл – “Жълта музика” и до днес, Блуба Лу предлагат все така качествен звук, смесващ трип хоп, ню-джаз, ритъм’енд’блус, спейс-рок и доближващ ги до изпълнители от компаннии като WARP, 4AD, Ninja Tune и Sonar Kollektiv.

Мирослав Христов
пише поезия, проза, драматургия. Завършил е специалност „Философия“ и магистратура „Изкуства и съвременност“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Отличаван е на редица конкурси за поезия през последните шест години. Публикувал е в “Литературен вестник”, “Капитал Light”, “Алтера” и др. Лауреат на конкурса на издателство „АРС “ и в началото на 2010 г. излиза първата му стихосбирка Череша с гравитация. Тя е сред първите четири стихосбирки, отличени на конкурса за дебютиращи автори „Южна пролет“ 2010 г. Според него суетата е черна котка, която стои пред вратата ти, ако я храниш. Приключва работа по втората си стихосбирка "Зъби".

Елена Димитрова е завършила НАТФИЗ "Кр. Сарафов”. Работила е многократно с режисьори като Маргарита Младенова и Иван Добчев (Зимна приказка, Сънят на Гогол, Стриндберг в Дамаск, Лазар и Исус) и Ани Васева (С, Окото, Свидригайлов). Номинирана е за Аскеер през 2008 за изгряваща звезда.

Сподели в: