Четвърти събор на българската книга

Националният музей “Земята и хората” има удоволствието да Ви покани да участвате в “Четвъртия събор на българската книга” с художествена и научна литература, учебници и учебни помагала от български автори, който ще се проведе от 29 октомври до 4 ноември 2007 г.

Патрон на Събора е министърът на културата на Република България – проф. Стефан Данаилов.

Инициативата за събора на българската книга се осъществява от Националния музей “Земята и хората” съвместно с Дирекцията "Книги и библиотечно дело" при Министерство на културата, Съюза на българските писатели, Института за български език при БАН, Националния литературен музей, Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", столични читалища и редица други културни институции.

Съборът дава възможност за пряка връзка на читателската аудитория с автори и издатели, чрез премиери, творчески срещи и дискусии.

Цел на Събора и тази година е да подкрепи българските автори и издателства, които въпреки трудностите, отделят сили и средства за съхранение на българщината, за издаване на български литературни и научни произведения и преиздаване на българска класика.

За постигане на тази цел, музеят предоставя безплатно своите зали: Експозиционна зала на два етажа със свободна търговска площ 350 кв.м., видеозала с 61 места, заседателна зала с 40 места и геоложки кабинет с 18 места. В тях могат да се провеждат премиери, творчески вечери, дискусии и делови срещи.

Предвижда се в рамките на работното време на Събора – от 10.00 до 19.00 часа в зала “Гигантски кристали” да бъдат представяни нови книги от български автори. Видеозалата на музея е подходяща за премиери и творчески срещи, а в заседателната зала – дискусии и делови разговори.

По време на Събора ще се провеждат викторини, състезания и дискусии с награди, предоставени от участващите издателства и ваучери за закупуване на книги, предоставени от Дирекция "Книга и библиотечно дело" при Министерство на културата.

Всяко издателство е поканено да предостави свои книги за наградния фонд.

По време на събора всяко издателство може да организира представяне на книги, среща на автори с читатели, тържествени церемонии за връчване на награди от издателите на техни автори, юбилейни чествания на издателства и автори, кръгли маси и дискусии, представяне на аудио и видеокасети българска литература.

Националният музей “Земята и хората” е учредил и връчва всяка година по време на Събора наградата “Аметистова роза” за високи постижения в българската литература за писател, художник, книгоиздател, участник в Събора и за първа година – награда "Аметистова роза" за високи постижения по тема – Българска литература, свързана с устойчивото развитие.

Входът е свободен.

Сподели в: