Четвъртият "Джаз плюс" фестивал обещава приповдигнато настроение

Четвъртият фестивал "Джаз Плюс" започва на 14 май 2008 г. в София. И тази година форумът няма да изневери на своето мото "Малък фестивал, големи имена", защото от 15 до 19 май 2008 г .в София ще свирят музиканти като Йан Гарбарек и Ману Каче, Роберто Фонсека, Алборан трио и Луисито Кинтеро.

Но истинският фестивал е онзи, който успее да потопи града в празнична атмосфера с изпълнения на открито, достъпни за всички. Преди две години вторият фестивал "Джаз Плюс" започна с изпълнение на оркестър "Карандила", което се случи на ретро-трамвая, обикалящ улиците из центъра на София и завърши на импровизирана сцена пред Столична библиотека на площад "Славейков". Затова тази година "Джаз Плюс" с любезното съдействие на Френския институт ще започне на 14 май 2008 г. с откритието, завладяло Парижкия джаз фестивал (Парк Флорал), Марсиак (най-големият френски фестивал), Кутанс, както и съседна Белгия – Паскал Невьо. Композитор, пианист, импровизатор, Паскал Невьо разхожда пианата си по морави и площади, откъдето идва и определението му "площадният Кийт Джарет". По-интересно е сравнението отколкото определението. Кийт Джарет не може да бъде копиран, както и всяка импровизация, Паскал най-малкото се стреми да уподобява неговия стил. Но подходът му към пианото като към живо същество, с което има непрестанен диалог, е толкова открит, че присъстващите нерядко се питат дали няма някаква скрита тайна в това раждане на мелодията от нищото. Виртуоз, но и отличен комуникатор с обкръжаващата го среда, природна и човешка, Паскал очаква с нетърпение срещата си с една от най-въодушевените аудитории – българската. Той ще свири пред НДК на 14 и 15 май 2008 г., както и в градинката пред Народния театър на 16 май 2008 г.  

На 15 май 2008 г. в зала 1 на НДК от 19:30 ч същинското начало на фестивала ще сложи квартетът на Йан Гарбарек със специалното участие на Ману Каче.  Оригиналният му стил е вън от всякаква модна тенденция, а пиесите му имат изцяло визионалистичен характер. Сравняват музиката му с най-мекия и красив звук, граничещ с тишината. На сцената на зала 1 Йан Гарбарек ще се представи с пианиста Райнер Брюнингхаус, басиста Юри Даниел и барабаниста Ману Каче. Интересът към големия европейски джазмен е огромен. За някои българи концертът му ще бъде сбъдната мечта.  

На  17 май 2008 г. в зала "България" от 19:00 ч ще гостува оригиналното пиано трио от Италия, наречено Алборан. Това е традиционната вечер на "Джаз Плюс", посветена на пиано триото. Досега на фестивала са гостували пиано триата на Торд Густавсен, e.s.t. и на Лоран де Вилд. Тазгодишните музиканти от трио Алборан са Паоло Палиага – пиано, Дино Контенти – контрабас и Джиджи Биолкати – ударни. С подчертан акцент върху акустичното звучене музикантите работят върху красивите мелодични линии, взаимното проникване между стиловете и различните културни традиции. Те не крият интереса си към българския фолклор, дори неотдавна на концерт в Анкара изпълниха една песен с Йълдъз Ибрахимова.

Акцент на фестивала е пианистът от Буена виста сосиал клуб – Роберто Фонсека и неговата афро-кубинска група. На 18 май 2008 г. от 20:00 ч на сцената на зала "България" те ще представят проекта си Zamazu, в който съжителстват в хармония джаз, класика, афро-кубински влияния и традиционна кубинска музика. Освен надарен музикант Роберто Фонсека е и ненадминат шоумен – всяко негово изпълнение на сцената остава в съзнанието на зрителите.

Фестивалът "Джаз Плюс" 2008 ще завърши на 19 май 2008 г. в голямата зала на Парти Център 4 км с истинска клубна вечер, осигурена от диджеите Funusion, Mr Oto и Досю Амуджев от Groovy Sessions Team. Те ще разпалят огъня преди изпълнението на Луисито Кинтеро – лудият латино перкусионист, чийто покровител е не кой да е, а Луи Вега от Masters At Work. Макар че е  познат на всички като най-добрият тимбалеро, Луисито Кинтеро свири виртуозно и на конги, бонгоси, барабани, джембе, дундун и всякакви други перкусионни инструменти. Техниката му на свирене е изящна и несравнима.

Сподели в: