Честит рожден ден, Чебурашка!

На 20 август 1966 г. на бял свят се появява един симпатичен приятел – Чебурашка. Анимационният филм е заснет по мотиви от книгата на Едуард Успенски "Крокодилът Гена и неговите приятели", а на екран излиза три години по-късно.

В предисловието на книгата Чебурашка е стара играчка от детското на автора, която изобразява страшен звяр- между мечка и заек с големи уши. Очите му били големи и жълти като на бухал, главата – кръгла, прилична на заек, а опашката – малка и пухкава като на малките мечета. В книгата се казва още, че родителите на автора твърдели, че това бил незивестен на науката звяр, който живее в топлите тропически гори.

От 2003 г. в Москва всяка година през втория и третия уикенд на август се провежда благотворителна акция за деца-сираци "Рожденият ден на Чебурашка". През 2005 г. Едуард Успенски обявява 20 август за рожден ден на Чебурашка.

До днес това е един от най-популярните анимационни герой в Русия, заедно с вълка и заека от "Ну, погоди!".  На Чебурашка са посветени кукли, картички, пощенски марки, играчки, а култови реплики от филма са в непрекъснато обръщение.

Прочетете още:
До края на август продължава конкурса по детско творческо писане "Моят любим литературен герой"
Детски уличен театър през август от Ателие 3013

Сподели в: