Честват 155 години от рождението на унгарския художник Тивадар Чонтвари

По повод 155-годишнината от рождението на изключителния унгарски художник Тивадар Чонтвари галерия „Дебют”, Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” и Унгарският културен институт – София организират серия от събития, с които ще отбележат годишнината. Проектът стартира с лекция на изкуствоведката Елисавета Мусакова, която ще запознае ученици от училищата по изкуства, както и студентите от НХА – София с живота и творчеството на този ярък, но за съжаление малко познат в България автор. Лекцията ще се проведе на 24 април 2008 г. от 17.00 часа в Големия салон на Художествената гимназия (бул. „В.Левски” 62).
 
Следващото събитие е в Дома на киното на 25 април 2008 г. Тогава  от 15.00 часа щи има прожекция на игралния филм на Золтан Хусарик „Чонтвари”, както и среща с изпълнителя на главната роля Ицхак Финци.

Финалният акцент е организирането на конкурс за живописна работа на тема „Художникът Чонтвари”, в който ще могат да участват ученици от училищата по изкуства, както и студентите от НХА – София. Той ще се проведе през есента на 2008 г., а номинираните за участие творби ще бъдат в експозиция в галерия „Дебют” през ноември 2008 г.  Жури, определено от организаторите, ще награди най-добрите автори и ще отличи един носител на Голямата награда – пътуване до Унгария и посещение на Музея на Чонтвари в гр. Печ. Събитията се организират със специалното съдействие на Българска национална филмотека и Дом киното.

Сподели в: