Чествания за Йордановден (Богоявление) и 165 години от рождението на Христо Ботев в Бургас

Остават броени дни до един от най-светлите и значими християнски празници Богоявление или Йордановден, а с това идват и въпросите – колко смелчаци тази година ще скочат в мразовитите морски води и кой ще е най-бърз в Спасяването на Кръста в Бургас.
По традиция, на куражлиите ще бъде дадена възможност да се преборят с бурните и ледени води на Черно море и да извадят Светия кръст. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
Желаещите да вземат участие в надпреварата с ниските температурни градуси на морската вода, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден /6 януари, неделя/ от 10.00 до 11.00 часа на Централния плаж /до бар „Нептун“/ само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация за поемане на отговорност за здравословното състояние.
Честванията за Йордановден ще започнат още от 08.30 часа в неделя в храм „Св. Богородица“, където Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Ионикий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия.
На 6-ти януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.
Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон – Бургас от дядо Ионикий тази година и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/.
В 11.30 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – ул. „Цар Симеон I” – Централен плаж. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11.45 часа.
На 6-ти януари се навършват и 165 години от рождението на поетът и революционер Христо Ботев. Той ще бъде почетен с цветя и венци в 12.00 часа пред бюст-паметника в Морската градина на Бургас.

П Р О Г Р А М А

ПО ПОВОД 6 ЯНУАРИ
ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/
165 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

08.30 часа – храм „Света Богородица”
Празнична Света Литургия по повод Йордановден /Богоявление/

11.00 часа – площад „Атанас Сиреков” /пред Община Бургас/
Благославяне на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от Гарнизон Бургас

11.30 часа – от площад „Атанас Сиреков” до Централен плаж
Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

11.45 часа – Централен плаж
Спасяване на Светия кръст

12.00 часа – паметник на Христо Ботев
Тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод 165 години от рождението на Христо Ботев

Сподели в: