Честваме 70 години от спасяването на българските евреи с фестивала "Хаверим"

Фестивалът на българската и еврейската духовна музика "Хаверим" се провежда у нас за първи път, в два дни, в София и Кюстендил. Той е посветен на  70-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората Световна война. Хаверим в превод на български език означава "приятели".

София – 18 октомври, в 19 ч., в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Кюстендил – 19 октомври, в 17 ч. в Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора"

Във фестивала ще вземат участие: формация „Юлангело”, с диригент Йосиф Герджиков и вокален ансамбълСв. Троица”, с диригент Елиянка Михайлова, които ще представят музикална програма от еврейски и православни песнопения. Той ще се открие официално от вокалната формация към Организацията на евреите в България „Шалом” – „Дулсе Канто”, с диригент Лика Ешкенази.

Фестивалът се инициира от фондация „Юлангело” по случай националните чествания на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората Световна война. Той се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България и партньорството на: проекта „Силата на гражданското общество: съдбата на българските евреи” – www.bulgarianjews.bg, Община Кюстендил, Българско национално радио, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019.


"Юлангело"

На фестивала са поканени официални лица от българските институции и еврейската общност в България, посланици и дипломати от чуждестранните дипломатически мисии в България, представители на местната власт, представители от културните и академични среди.

Основната цел на фестивала е да допринесе за утвърждаването и представянето на България като пазител на духовните ценности и културните различия на двата народа, както в исторически план така и чрез силата на музиката.

Входът за всички концерти е свободен.

* * *

Унищожаването на 50 000 невинни мъже, жени и деца по време на най-жестокото преследване за всички времена срещу евреите – Холокоста – е спряно от цялото българско общество, благодарение на акцията на 43-ма депутати от 25-тото Народно събрание през 1943 година, начело със заместник-председателя на българския парламент Димитър Пешев, на 21 интелектуалци за отмяна на решението за депортиране, както и на последвалото взимане (съгласно действащата Конституция) на крайното съдбоносно решение от цар Борис III (на 9 март 1943). Решението на Св. Синод на Българска православна църква за спасяването на еврейската общност в нейния диоцез, както и срещу приемането и прилагането на закони за дискриминация на евреите, също оказва водеща роля в спасяването им.

Сподели в: