Честваме 200-години от рождението на Верди с изложба

На 7 октомври, от 18 ч., в зала 4 на НДК ще бъде открита изложба "В памет на Джузепе Верди", посветена на 200-годишнината от рождението на великия композитор. Експозицията представя автентични костюми, скици и афиши от опери на Верди, които са предоставени от Историческия Архив на Римската опера. Изложбата ще продължи 10 ноември т.г.

Съвместната инициатива на Италианския културен институт, НДК и Софийската Опера и Балет се реализира под патронажа на Посолството на Италия и включва 20 автентични костюма, 8 афиша, 31 скици и 59 оригинални рисунки от произведения като „Травиата”, „Аида” и много други.  Изложбата представя изчерпателен обзор на творбите на известни художници, като Лукино Висконти, Франко Дзефирели, Пиерлуиджи Пицци, Данило Донати, Никола Беноа, превели визуално със своя талант исторически събития, места, герои, които музикалният гений на Джузепе Верди вече чудесно е описал чрез възвишената си, безсмъртна музика.

Изложбата ще бъде придружена от видео-колаж на вердиеви опери, поставени в Римската Опера, както и от каталог.

„Верди е композиторът, който е свързал работата си и творческата си личност със събитията, които са в основата на италианския възрожденски-освободителен период и поради това, изложба за него в София, точно два века след рождението на Маестрото, е голямо събитие не само за италианците, които живеят в тази страна, но и за българската публика, която винаги е била голям почитател на италианската опера.“ – пише Директора на Италианския културен институт, Анна Амендоладжине, в увода на каталога.

Благодарности се изказват към спонсорите на инициативата: Дженерали, Уникредит Булбанк, SOL, EDISON и Италианската търговска камара в България.

Сподели в: