Честваме Европейски ден на езиците

За първи път в България 10 европейски културни институции ще посрещнем заедно Европейския ден на езиците – 26 септември 2010г. Заповядайте и вие пред Народния театър „Иван Вазов” от 11 до 16 ч., за да се позабавлявате, да спечелите награди, да научите свои любими думи и на чужди езици, да разговаряте с хора от различни културни центрове, да проверите какви са най-добрите възможности за учене на езици. Това събитие се организира от EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него ще участват Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Френски институт, Гьоте институт, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт и партньорa ни –  Руския културно-информационен център.

Не пропускайте възможността да видите представления на различни езици, да участвате във викторини, да впечатлите публиката с артистичен прочит на българско стихотворение в превод на толкова различни чужди езици, колкото успеете да упражните с представителите на различните центрове – най-много награди ще се дават за смелостта да се качите на сцената и да четете на език, който не знаете! Доведете приятелите си, децата и своите близки – нека и те видят какви възможности предлагат знанията на чужди езици.

Събитието ще бъде открито от Петя Евтимова, зам. министър  на образованието, младежта и науката; Тони Бъкби, председател  за 2010г. на българската EUNIC-мрежа на културните центрове на страните от ЕС и Директор на Британски съвет България; и Паулиана Новакова, директор на програма „Христо Ботев” на БНР, което е медиен партньор на събитието. За вашето добро настроение ще се грижи актрисата Мая Бежанска.

Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства. Знанието на езиците на други народи допринася за разбирателството и преодоляване на културни различия.

Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение на този ден ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.
Никога досега не е имало толкова възможности да се учи или работи в различни европейски страни, но липсата на езикови познания не позволява на мнозина да се реализират. Глобализацията и характерното развитие на бизнеса доказва, че все повече е необходимо да знаеш чужди езици дори да търсиш реализация в собствената си страна.

Сподели в: