"Черният рицар" – продължение на "Батман в началото"

"Черният рицар” е продължение на хита „Батман в началото” и събира отново режисьора Кристофър Нолан и звездата Крисчън Бейл, който се превъплъщава в ролята на Брус Уейн/Батман.
   
С помощта на лейтенант Джим Гордън и адвокатът Харви Дент Батман се подготвя да унищожи организираната престъпност в Готъм Сити завинаги.
Тримата са доста ефективни, но скоро се оказват в ръцете на криминалния организатор, познат като Жокерът, който тласка Готъм в анархията и силите на Черния рицар, който има опасност да прекрачи тънката граница между герой и злодей.

С "Батман в началото” сценаристът и режисьорът Кристофър Нолан отвори нова глава в поредицата за Батман, като връща легендарния герой към произхода му. Тук той отново представя защо и как милиардерът индустриалец Брус Уейн се превръща в тайнствения защитник, познат на света като Батман. В "Черният рицар” Нолан се връща към сагата за Батман, като героят сега е напълно завършен.

Нолан разказва: "мисля, че оставихме света на Батман на интересно място по време на първия филм, като края подсказваше интригуващо продължение”. Нолан разработва историята с Дейвид Гойър, с когото си сътрудничат по сценария на "Батман в началото”. Тогава той и брат му Джонатан работят по сценария на "Черният рицар”.

В "Черният рицар” Нолан се фокусира над съществуването на Батман и как то променя Готъм Сити.

Крисчън Бейл обяснява: "мисля, че Брус Уейн смята за предопределено Батман да служи за вдъхновение на Готъм Сити и че няма да е възможно да изостави героя, който е създал. Тъй като враговете отново са тук и той трябва да защити града.”
Най-опасният от тези врагове е Жокерът – маниакален и безмилостен демон.

"Жокерът е без всякакви правила”, казва Бейл. "Как да се бориш с някой, който е толкова разрушителен, дори и към самия себе си?”
Докато Жокерът сее хаос и страх, областният адвокат Харви Дент става новото лице на закона и реда в Готъм Сити. "Харви е човек от народа. Той е герой по различен начин от Батман”, казва Нолан.

Нолан снима шест големи последователни кадъра с IMAX камери, с което се превръща в първия режисьор, използвал такъв формат камери за снимки на традиционен филм.
Кинодейците правят и няколко промени по дома на Батман, тъй като в края на "Батман в началото” резиденцията на Уейн изгаря до основи. За това Брус вече обитава модерен апартамент – с изглед над града. Батман има и нов костюм, който му позволява да извършва повече движения и му дава по-голямо поле на зрението. "Мога да си въртя главата” смее се Бейл.

"Крис има прекрасна визия за това, което искаме да постигнем с филма и успя да го изпълни дори и повече”, казва Роувън.

Премиерна дата в България: 25 юли 2008 г.
Производител: "Warner Bros. Pictures"
Световен разпространител: "Warner Bros. Pictures"
Оригинално заглавие: "The Dark Knight”
Националност: САЩ
Световна премиера: 18 юли 2008 г.
Времетраене: 152 мин.
 
Режисьор: Кристофър Нолан                                                           
Сценаристи: Кристофър Нолан и Джонатан Нолан
Оператор: Уоли Пфайстър
Художник: Нейтън Кроули
Костюми: Линди Хеминг
Монтаж: Лий Смит A.C.E.
Музика: Ханс Цимер и Джеймс Нютън Хауърд
Продуценти: Кристофър Нолан, Чарлс Роувън и Ема Томас                                                                                                     
Сюжет: Кристофър Нолан и Дейвид С. Гойър                             
Изп. продуцент: Бенджамин Мелникър, Майкъл И. Юслан, Кевин де ла Ной и Томас Тул                             
       
В ролите: Крисчън Бейл, Майкъл Кейн, Хийт Леджър, Гари Олдман, Арън Екхарт, Маги Джиленхал, Морган Фрийман и други

Сподели в: