Черен хумор в очакване на щастието в новата постановка на Държавния куклен театър – Варна

Сред най-очакваните представления на куклена сцена са спектаклите за възрастни. В края на годината, в която отбелязва своята 60-годишнина, трупата на Държавен куклен театър – Варна подготвя точно такава изненада за ценители. 13 фатално забавни кратки истории обединява в трагикомичен микс най-новият спектакъл на театъра „Лека походка и други опити”. Вдъхновен от творбите на израелския автор Ханох Левин, режисьорът на постановката Боян Иванов предлага на зрителите един комичен разказ за очакването на щастието и за убедеността на героите как то непременно трябва да им се случи.

На сцената на Кукления театър публиката ще види съзвездие от обичани варненски актьори – Боян Стоянов, Галин Гинев, Гергана Господинова, Вера Стойкова, Диана Цолевска, Евгения Василева Красимир Добрев и Стоян Стоянов. Сценографията и костюмите са работа на Свила Величкова, а за музикалното оформление се е погрижил самият режисьор под името S.U.S.F. Хореографията, която има важна функция в спектакъла, е на Татяна Соколова.

Любопитна подробност е, че всички костюми, освен че са в стилистиката на 70-те години на ХХ век, са решени и в еднаква цветова гама, голяма част от тях са шити специално за постановката. Неутралните нюанси са търсен ефект, разкрива режисьорът Боян Иванов. Идеята е да се покаже как, макар и да се сливат със заобикалящата ги среда, героите се стремят да изпъкнат по свой начин. „Всеки ще намери нещо от себе си сред тези хора”, коментира актрисата и директор на Кукления театър Вера Стойкова.

Режисьорът Боян Иванов: „Идеята за тази постановка се роди по любов, в много аспекти на думата. Това е третият ми съвместен проект с трупата на Кукления театър във Варна. Опитваме се веднъж годишно да си доставим удоволствието да работим заедно. Ханох Левин има много особено чувство за хумор, малко саркастично. Често е жесток към героите си. Аз обаче се постарах да покажа не толкова тъмната страна на произведенията на Левин, а един малко по-лек и оптимистичен прочит. Той има написани над 150 кратки истории, от които аз много трудно подбрах 13, така че да има обща линия – как средностатистическият човек отстоява правото си на щастие.”

От сцената на Кукления театър варненската публика познава Боян Иванов с последните му спектакли „Боливуд” и „Девет и нещо”. Режисьорт е популярен и с постановките „Суматоха”, „Часът, в който не знаехме нищо един за друг”, „Слуга на двама господари”.

Премиерата на „Лека походка и други опити” е на 5 декември от 19 ч. в Държавен куклен театър – Варна.

За заявки: 052 607 844 – Билетна каса.
Работното време на касата е от 10 до 18 ч, с почивен ден – понеделник.

Подробности ще откриете на сайта на театъра www.vnpuppet.com

Сподели в: