Червено злато

Една история. Стотици човешки съдби.

Червено злато е вторият роман на Людмила Филипова. Дебютната й книга Анатомия на илюзиите само за месеци се превърна в един от най-продаваните български романи за 2006 г. Авторката се наложи като писател, който добре умее да съчетава документалното с художественото, като превръща скандални, малко известни факти във вълнуващо четиво. Червено злато е чудна смесица от драмата на българските медици в Либия и концентриран трилър, базиран на избухналия международен скандал с търговия на заразена кръв от Африка. Известен още като Виенския случай.

Това реално е първата художествена версия за драмата на българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия. Същевременно тя далеч надхвърля очертанията на познатата ни история, като засяга редица международни морални и политически проблеми, както и сложни конспирации.

За да опише достатъчно достоверно своята история, авторката присъства преди няколко месеца в Триполи на обявяването на вторите смъртни присъди за българите. Обикаля из улиците на Виена по следите на един от героите си, репортера Кирил. Разговаря с медицински и други специалисти, завърнали се от Либия, адвокати, ангажирани по делото за медиците, журналисти, които са го отразявали през годините, и експерти. Образите на героите в романа са пълнокръвни, отношенията им – изпълнени с емоция и живот. Зад всеки един от тях се крие реален и добре познат прототип. Една човешка съдба.

Книгата е вдъхновена от две на пръв поглед несвързани събития.
Първото е делото срещу шестимата български медици, започнало 2000 г., продължаващо и до днес.
Второто е разкрита международна търговия със заразени кръвни продукти на австрийската компания “Albovina AG”. Сигнали за нередности с продуктите на компанията се появяват още през 1996 г. През 2000 г. вестник Sunday Times и списание Stern съобщават, че през 1998 г. са разкрити 4000 литра кръвна плазма, заразена с вируса на СПИН и Хепатит B. Детективско разследване по това време доказва, че произходът на кръвта е от територията на Южна Африка.

“След завършването на първия ми роман единственият сюжет, който ме привлече, бе драмата на българските медици в Либия, каза Людмила. Тогава никой не говореше, не пишеше за тях. Започнах да се ровя в документи, репортажи, статии. Случи се така, че случайно попаднах и на две медицински сестри, живели дълго в град Бенгази и познавали добре Нася, Валя, Валентина, Кристияна, д-р Здравко и палестинския лекар Ашраф. Една от тях е задържана заедно с другите медици на 9 февруари 1999 г. В книгата си съм използвала голяма част от техните разкази за живота на медиците в Бенгази, както и за случилото се в онази фатална нощ”, казва още младата авторка.

Въпреки че много от събитията и героите са базирани на реални прототипи, това не е история, а художествена литература. Документалната информация е примесена с измислица. Всички имена, използвани в книгата, са измислени от автора.

Романът Червено злато има и голяма доза познавателна стойност. Действието му се развива в шест държави и най-вече в Либия. Авторът е изследвал и предал много от местния бит, история и специфика на местното общество. Книгата успява да разкрие до най-малките детайли тайните на незаконната търговия с кръвна плазма. Там хората я даряват без пари, защото вярват, че е “дар от живота”. Вярват, че ще спасят болно дете, ранен войник. Същата тази кръв, която нерядко е заразена с вируси, изминава безнаказано един дълъг път, скрит зад измами и конспирации, за да се превърне в скъп западен медикамент. Печалбата е над 400%. Рискът е за хиляди хора от всички краища по света.

Червено злато е книга за силата на любовта, която може да преодолее дори стоманените решетки на затвора. Наситена с емоции приказка за пътя към щастието дори тогава, когато изглежда невъзможно. Червено злато е тъжен и на места страшен разказ, защото всичко това се е случило и никой не знае кога пак може да се повтори. Това е история за силата на алчността, сляпа пред смъртта на стотици невинни човешки същества.

Премиерата на книгата ще се състои в Гранд Хотел София на 25. 04 от 19ч. Представянето и ще е съпроводено с изложба на фотоси на български топ репортери, отразяващи СПИН-процеса в Либия.

За сюжета:

Корина е една от стотиците проститутки в Зимбабве. Никога не е напускала пределите на родния си град Хараре. Готова е на всичко, за да нахрани малкото си момченце. Винсент Винегер е бивш служител на австрийската компания “Абловия”, нашумяла в световните медии със скандал. Срещу медицинската компания се провежда разследване. Кирил е напорист амбициозен репортер, който е на път да направи първия си национално значим, сензационен материал. Шестима български медици и един палестински лекар попадат по неясни за тях причини в арабски затвор. Преминават през нечовешки изпитания и мъки. Една любов, по-силна от безпощадните закони в чуждата арабска страна. По-силна от заплахата пред глада и смъртта. Британски дипломат е провалил бляскавата си кариера на сафари в Сахара. Либийски офицер, успява да реализира сделката на живота си в Кайро. Австрийски лекар става жертва на своята алчност, която е притъпила до парализа сетивата на душата му, за да го превърне в безскрупулен милионер.

Каква е връзката между всички тези хора?
500 милиграма заразена човешка кръв.
Всички те имат реални човешки съдби.
И още нещо. Нещо малко и почти неуловимо… Илюзията за щастие. Правото на всяко човешко същество да се бори за един по-добър живот. Както го разбира.

Сподели в: