Чашата на бога на любовта Ерос открита в наша гробница

Зидана сводеста гробница с богат инвентар откриха археолозите от Исторически музей Нова Загора.  Гробницата е с размери 3 х 4 метра и е на тракийски аристократ от последните десетилетия на I век – първите на ІІ в. сл. Хр. Това откритие направи археологът Веселин Игнатов в землището на село Караново.
Две сребърни чаши с изображения на бога на любовта Ерос са сред най-ценните предмети намерени досега. Гробницата е част от погребален комплекс, заедно с откритата наблизо от археолога Веселин Игнатов колесница – четириколка през 2008 г.

Погребението е изключително богато, ако се съди по намерените в началото на разкопките прощални дарове. Две сребърни чаши с изображения на бога на любовта Ерос и уникални стъклени съдове, са сред най-ценните предмети намерени досега. Разкритият до този момент погребален инвентар съдържа още бронзова кана, леген с дръжка, патера с дръжка, наподобяваща глава на овен, канделабър (голям бронзов свещник), ойнохое (бронзова каничка), глинени балсамарии, комплект от 5 броя стригили със стригилодържач (набор сърповидни бронзови остриета за лична хигиена, съпътстващ атлетите и войните ) и други.

Впечатлява наличието на 2 броя умбо (металната изпъкналост на щита), което подсказва че вероятно в гробницата ще бъдат открити оръжия на погребания аристократ – мечове, копия и други. Веселин Игнатов предполага, че сред находките ще присъстват още мастилница, лампа, столче, вероятно личен комплект хирургически инструменти и други вещи, принадлежали на знатния покойник.

Археолозите от експедиция „Караново 2009 – 2010” на Исторически музей Нова Загора, са едва в началото на проучването, прониквайки през пластове пръст, изпълнили вътрешността на камерата след рухването на тухления свод през античността. „Съществува значителна вероятност за още по-ценни находки в хода на проучването”, смята Игнатов.

До края на годината, на мястото на проучванията, се предвижда изграждането на заслон, под който да продължи работата на археолозите през предстоящите зимни месеци.

Колесницата в погребалните ритуали на траките
Присъствието в близост до гроба на аристократа на колесница, потвърждва наличието на особен ритуал, съпътстващи полагането на античните коли при погребенията на знатните траки – полагането на коне, дарове, извършваните излияния и жертвоприношения.

След установяването на римското господство в земите на траките през 40-те години на I век, до края на II в. тракийската аристокрация притежава добър икономически статут, сравнителна независимост и земеделски владения, което дава възможност на тракийските знатни, да притежават огромно състояние, както и по няколко колесници, позволявайки им да „вземат” със себе си множество предмети в Царството на сенките.

Археологът
Веселин Игнатов е водещ европейски специалист по антични коли. През 2007 година, при разкопки в местността Триъгълника открива 2 двуколки, а през 2008 г. и 1 четириколка отново в могила до Караново. Материали и снимки за откритията му намират място в американското списание Archeology.

Мечтата му е, край Караново, да бъде изграден Център за популяризиране и проучване на античната кола, който да съхранява и разпространява историята на тракийските колесници, най-големите находки свързани с тях, древните ритуали, съпътстващи полагането на колите при погребенията и др.

Финансирането на разкопките е по проект на ОББ "Български столици, твърдини и светини", който извън българското Средновековие подкрепя научни и археологически работи, свързани с наследството на античните цивилизации по нашите земи – траки, елини, римляни.

Сподели в: