Часът на Земята 2015 се посвещава на реките

На 28 март 2015 г. над 120 страни ще се включат в деветото издание на международната инициатива Часът на Земята. Тази година ще бъде с фокус върху глобалното екологично предизвикателство – промените в климата.В България, тези, които искат да се присъединят, трябва да угасят осветлението в 20.30 ч. за един час.

Това е символичен акт, с който не толкова пестим електричество, а показваме съпричастност към идеята, че днес са ни нужни амбициозни, спешни и реални действия срещу климатичните промени. Нужни са практически решения и бързото им приложение срещу последствията от които, видяхме през изминалите години, че и България е засегната: наводнения, суша и недостиг на ресурси – енергийни и животонеобходими като жилища, вода и храна.

Повече за инициативата:

Организатор е Фондът за дивата природа WWF. Идеята е с Часа на Земята да се привлече вниманието към възможните решения за решаване на този проблем. Участниците във WWF на този ден организират различни събития в над 120 страни, заедно с граждани, политици и бизнес за напредък в борбата с климатичните промени.

През 2014 г. с тази инициатива са набрани средства за засаждането на милиони дървета, насърчено е използването на енергийно-ефективни печки и намали въглеродния отпечатък на хиляди училища.

"Изменението на климата не е само акцент на Часа, това е голямо предизвикателство за нашето поколение", споделя Съд Саронвала, ръководител на световната кампания на WWF. "Часът на Земята е най-трайното гражданско движение с фокус върху климата. Светлините могат да изгаснат за един час, но действията на милиони през цялата година ще вдъхновят решенията, необходими, за справянето с изменението на климата" – допълва той.

"Изпитахме и продължаваме да изпитваме на гърба си тежките последици от климатичните промени, допълва Георги Стефанов, експерт „Политика и климатични промени” във WWF-България. Проливните дъждове, наводненията причиниха големи щети и ни показаха ясно, че подценяваме научните факти и че не отделяме ресурс и внимание на качественото управление на реките. Затова през 2015 г. в България ще посветим Часа на Земята на реките – преградени, превърнати в канали, с изсечена крайречна растителност, лишени от живот, те не могат да изпълняват безопасно естествените си функциите“.

Сподели в: