Чайна във фабриката

Наскоро мой приятел ме заведе в едно ново и любопитно за мен място. Скрита между огромните сгради на малка централна столична уличка „Чайна във фабриката“ е като уютно скривалище от заобикалящата ни отвсякъде халтура. Още отвън табелата ни подканва да влезем в тази чайна. Тя е по-различна и необикновена от всичко, което съм виждала в София. Навремето това помещение е било фабрика. А днес пространството е решено в еклектичен стил. Чайната е боядисана в прасковено и е обзаведена с дървени масички и столове. Картините са навсякъде. Висящи хартиени лампи и открити въздуховоди са част от интериора. Определено това място е за любителите на мистериозните преживявания.

Все пак нека се върнем в 21 век. По етажерките на бара е пълно с огромно количество буркани с чай. Тук приготвянето на чая е цяла церемония.  Понякога трае около 30 минути. Сервира се в огромни чаши и е на поносими цени – 1,50 лв. Поднася се задължително с каничка топло мляко и мед или с кафява захар, ако не обичате мед. Напълно недопустимо ще е да попаднете в тази артистична атмосфера и да си поръчате обикновен чай в пакетче. Заведението определено е притегателен център за хора на изкуството. Тоалетната също е превърната в изложбено пространство – могат да се видят портрети, вероятно рисувани от някой студент от НХА.

Освен чай във фабриката има храна. Да знаете обаче, че нездравословният начин на живот не е на почит. Всеки ден се предлага меню от вегетариански ястия, като някои от дните са тематични. Цените са повече от непретенциозни 4-5 лв. струват невероятните манджи, които всеки ден са различни.

В чайната работи една много любезна швейцарка, която говори добър български. Естествено, акцента й не остава незабелязан. И това не е всичко. За по-любопитните се организират курсове по свещолеене. Освен това докато пиеш чай можеш да слушаш класическа или джаз музика на живо, което вече си е направо лукс в монотонния живот на столицата. За желаещите да си закупят сувенир за спомен от това вълшебно място има различни съдове, украшения, канички за чай, които се продават.
 
Наистина няма да искате да си тръгнете.

Още по темата

Сподели в: