Цочо Пеев показва „Необхватното” в Дома на хумора и сатирата

На 3 ноември т.г. от 17.30 ч. в зала 6 на Дома на хумора и сатирата в Габрово пловдивският карикатурист Цочо Пеев ще представи самостоятелната си изложба „Необхватното” – подбрана колекция по случай 60-годишнината на художника, решил да чества своите „2 х 30” сред приятели в столицата на хумора.

В изложбата са включени 60 карикатури, сътворени от автора през целия му период на активно сатирично творчество, който надхвърля 30 години. Всички те се отличават с актуалната си тематика, както и с уникален рисунък, тънко чувство за хумор и дълбоко въздействие върху зрителя. С всяка своя карикатура художникът предлага забавление, но и размисъл, поднася порция смях, но добавя и доза тъга заради осъзнатите истини или заблуди.
Интересен е фактът, че след участия и конкурси в над 20 държави, това е първата самостоятелна изложба на художника в България. С нея той отбеляза рождения си ден през м. септември в родния град Пловдив, а сега гостува и на габровци.
Изложбата ще остане на разположение на любителите на карикатурата до края на м. декември.

Цочо Пеев
е роден на 9 септември 1951 г. в гр. Пловдив. От 1971 г. се занимава с карикатура, илюстрация и оформление на книги. Член е на СБХ. Основател и организатор на Международното биенале „Майстори на карикатурата”, което се провежда в Пловдив от 2001 г. През годините сътруднчи и печата свои творби на страниците на сп. „Карикатура”, в. „Стършел”, „Труд”, „Марица”, „Демокрация”, „Учителско дело” и др.
Има десет участия в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Участва в международни изложби и конкурси за карикатура в Англия, Белгия, Канада, Бразилия, Куба, Япония, Италия, Полша, Сърбия, Гърция, Турция, Франция, Германия, Русия, Македония, Румъния, Перу, Израел, Хърватска, Словакия, Австралия и др. Лауреат е на 35 отличия и награди.  

Сподели в: