Цигуларят Марио Хосен и 9-годишен майстор на гайдата откриват Фортисимо Фест 2011

Един от най-добрите интерпретатори на Паганини – цигуларят Марио Хосен, ще даде началния положителен тласък на тазгодишното второ издание на Фортисимо Фест. Той не само свири великолепно концертите на Паганини, но прилича удивително много на големия италиански композитор и цигулар и мнозина го наричат „съвременния Паганини”.

Сред множеството си ангажименти и непрекъснати пътувания между Цюрих, Мадрид, Виена и София, където Марио живее, той прие поканата на създателите на Фортисимо Фест – Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България”, да вземе участие в откриващия концерт „Музика под звездите” на 10 септември пред Народния театър.

В съботната вечер той ще зарадва хората на площада с великолепните си изпълнения на Ла Кампанела от Паганини и любимите Цигански напеви от Сарасате. Другото произведение, което ще свири, ще бъде специалната изненада на Максим и Марио към публиката.

В първия концерт от Фортисимо Фест 2011, малко след завръщането си от ежегодното турне в Сиена, участие ще вземе и Софийски фестивален оркестър. Той ще се качи на сцената точно в 19:30 и заедно с Максим Ешкенази ще даде старт на музикалното приключение, наречено „Музика под звездите”.

В програмата на 10 септември зрителите ще имат удоволствието да чуят базираните на българския фолклор композиции на Маестро Георги Андреев, специално създадени за симфоничен оркестър. По време на фолклорната част от концерта на сцената ще се качат и солистите от НФА „Филип Кутев”. Освен като композитор, Георги Андреев отново ще стопли сърцата на хората с виртуозните си изпълнения на своята гъдулка.

На откриващия концерт на Фортисимо Фест 2011 Максим Ешкенази ще представи и невероятния талант на 9-годишния Петър Бодуров от Михалково, който пристига в София с родителите си, специално за участието си в концерта пред Театъра. Той и гайдата му ще накарат публиката да притаи дъх и ще оставят траен топъл спомен в съзнанието на всеки от зрителите на площада.

С концерта на 10 септември ще бъде дадено само началото на 8-те вълнуващи събития в тазгодишното издание на фестивала, организиран от Максим Ешкенази и Фондация „Америка за България”. Фортисимо Фест ще гостува и в Пловдив на 17 септември, а след това ще изпълни с усмивки залите в края на октомври и началото на ноември.

Билети за закритите концерти от програмата на Фортисимо Фест 2011 в НДК и София Лайв Клуб в края на октомври и началото на ноември вече могат да бъдат закупени от мрежата на Ивентим и на eventim.bg, а билети за концертите на 26 октомври и 6 ноември могат да се закупят и в Билетния център на НДК. Билетите за концерта на Сара Чанг са на стойност 20, 30 и 40 лв. За концерта на оперните артисти Кевин Дейс и Джанис Етеме на 6 ноември билетите са на цена 20 лв., а за двата концерта в София Лайв Клуб цената е 10 лв. В мрежата на Ивентим се продават и фестивални билети за всички събития – на обща стойност 40 лв. Всички приходи от продадени билети ще бъдат изразходени за реализирането на образователната програма „Фортисимо в клас”.

Още малко за Марио Хосен:
“Превъплъщение на Паганини… Солистът с великолепна креативност интерпретира известния концерт за цигулка на Паганини с изключителен звук, чисти тонове и жизненост” – „Стандарт”, Австрия
“Лиричният прочит на Хосен подчертава чувството на композитора за собствената му работа, с рядко срещана дълбочина на израза и смайващо изпълнение на пасажите. Неговата пламенна презентация на главните теми, особено на откриващото Ададжио, докосва сърцето. Солист и оркестър постигат партньорство, което в пълна степен отдава дължимото на Втория концерт в Ре минор от Брух…”
Music Teacher Magazine, САЩ
 
Марио Хосен е виртуоз с впечатляващ стил на изпълнение, който майсторски комбинира класическия подход с филигранна романтична изразителност.
Хосен започва да свири цигулка в България. Прави своя дебют като солист с оркестър на осем години. Работата му с изтъкнати изпълнители и музикални педагози като Фришеншлагер и Жерар Пуле оставят важен отпечатък върху кариерата му.
Солист с международна репутация, Хосен е свирил с множество оркестри, между които са Английският камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски, Камерният оркестър на Миланската Скала, Симфоничният оркестър на радио София, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската Филхармония и др.
Посрещан е с бурни аплодисменти в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Латвия, Турция, Албания, Мексико, Китай, Русия, Япония и др. Хосен свири и записва с имена като Адриан Йотикер, Филип Берно, Жан Бернар Помие, Жерар Косе, Донк Сук Канг, Милена Моллова, Владимир Федосеев и др.
Той е основател на Академичен оркестър Орфеус и артистичен директор на международната музикална академия Орфеус (организирана от НБУ в сътрудничество с международни университети и академии). Асоцииран професор в София (НБУ) и Мадрид (Escuela Superior de Música Reina Sofía).
Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini от 1749 година, която му е любезно предоставена от Австрийската национална банка.

Сподели в: