Церемония по връчването на наградите Оскар“ 2008″

Наградата "Оскар" е учредена през 1927 г. Присъжда се всяка година от 1928 г. от Американската академия за кинематографично изкуство за постижения в световното кино.

Вчера (24.02.2008) вечерта в "Кодак тиатър" в Лос Анджелис се състоя 80-та церемония по връчването на "Оскар"-ите. Водещ на церемонията беше Джон Стюарт. От екологични съображения тази година цялата електроенергия, която беше използвана по време церемония по раздаване на "Оскар"-ите, беше набавена от вятърни генератори. Допълнителните електрогенератори, които бяха използвани за шоу ефекти и за обезпечаване на работата на журналистите, работиха с топливни смеси на основата на биодизел. Колите, които работеха при подготовката за церемонията, работеха с водород. Всички програми, покани, пропуски, пликове и картички са частично направени от рециклирана хартия.

Филмите „Няма място за старите кучета” на братята Коен и „Ще се лее кръв” на Пол Томас Андерсън получиха по осем номинации в най-важните категории – за най-добър филм и режисьор. Джордж Клуни, Даниел Дей Луис, Джони Деп, Томи Лий Джоунс и Виго Мортенсен се състезаваха за „Оскар” за главна мъжка роля. Кейт Браншет, Джули Кристи, Марион Котийар, Лора Лини и Елън Пейдж се бориха за най-добра женска роля. В категорията най-добър филм с най-много шансове за награда бяха „Изкупление”,„Джуно”,„Майкъл Клейтън”, „Няма място за старите кучета” и „Ще се лее кръв”. Режисьорите, които влязоха в битка за „Оскар” са Джулиан Шнабел, Джейсън Рейтман, Тони Гилрой, братята Коен и Пол Томас Андерсън.

Отличените с наградата

Сподели в: