Центърът за оперно пеене "Галина Вишневская" ще гостува в България

Уникалният Център за оперно пеене "Галина Вишневская” ще гостува в София, Варна и Русе през месец юли в рамките на програмата "Звезди на руската оперна сцена” от Годината на Русия в България, съобщиха от Министерство на културата. Спектаклите са съответно на 2 юли 2008 г. – в зала "България” в София, на 4 юли 2008 г. – във Варна и на 5 юли 2008 г. – в Русе.  Представленията ще започват в 19:00 часа.

В програмата са включени оперни арии от П. Чайковски, Н. Р. Корсаков, А. Бородин, С. Рахманинов, М. Глинка, В. Моцарт, Дж. Верди, Дж. Пучини, Ж. Бизе. Спектаклите във Варна и в Русе са в залите на Оперно-филхармоничните дружества.

Почитателите на операта у нас ще могат да видят едни от най-изявените руски изпълнители на тази музика Олег Долгов (тенор), Максим Кузмин-Караваев (бас), Константин Пурилкин (баритон), Наталия Боброва (сопрано), Анастасия Привознова (сопрано), Алина Шакирова (мецосопрано), Оксана Лесничая (сопрано) и Юрий Баранов (баритон).

Център за оперно пеене "Галина Вишневская” е създаден през 2002 г. Той представлява театрално-концертен комплекс, разположен в един от най-големите райони на историческия център на Москва. Великолепната зала на Центъра е в италиански стил. Оборудвана е с най-модерна осветителна и звукова апаратура и разполага с 336 зрителски места.

В център "Галина Вишневская” се обучават професионални певци не само от Русия, но и от целия свят. Всеки от тях постъпва там след конкурс и работи две години по индивидуална програма. Преподавателите са най-добрите професори по вокално изкуство, концертмайстори, преподаватели по сценично движение и танци, актьорско майсторство и чужди езици. Майсторски класове са водили изтъкнати професионалисти като маестро Мстислав Ростропович, режисьорите Борис Покровски и Петер Щайн, певците Тереза Берганца, Мими Курци, Паата Бурчуладзе, Денис О’Нийл, Томас Хемпсън, деканът на оперния факултет на Музикалния институт "Къртис” (САЩ) Майкъл Елиасен, артистичният директор на Римската опера Мауро Тромбета. Основателката и художествена ръководителка на Центъра – Галина Вишневская също води класове.

Освен с концерти на собствена сцена творческият колектив на Центъра за оперно пеене се изявява активно и зад граница. Учениците на Галина Вишневская са участвали в оперни фестивали в ЮАР, Прага, Холандия, Италия, Франция, Германия. Центърът си сътрудничи успешно с такива големи световни институти като Фонд Артуро Тосканини – Парма и Музикален институт "Къртис” – Филаделфия.

Сподели в: