Ценни археологически предмети получи историческият музей в Хасково

Предмети от преди новата ера, от Римската епоха и от Средновековието влязоха във фонда на Хасковския регионален исторически музей.

Една част от тях са конфискувани при опити за трафик през граница. Други са намерени в частен дом от служители на РПУ Димитровград. 

Най-ценният предмет от новите постъпления в музея е огърлица, която е от новокаменната епоха от шестото хилядолетие преди Христа. Тя е от района на село Орлово. Археолозите смятат, че там е имало праисторическо селище, което по-късно е разрушено. Те са на мнение и че там е съществувал център за обработка на миди, тъй като в района са открити и значително количество мъниста от средиземноморски миди.

Сред новите постъпления в музея ценни са и свещниците от бронз, които  са и своеобразни антични будилници, обясняват археолозите. Други интересни предмети, които вече са собственост на музея, са бронзова статуетка на Венера (която за съжаление е счупена от иманярите), бронзови звънци и култов мраморен предмет от Късния Рим във формата на птича човка.

Сподели в: