Ценка Кучева – победител в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Пулсирането между смелост и страх до голяма степен определя и съдбата ни.

Ценка Кучева е един от 5-мата победители в конкурса за кратък разказ "Смелостта е началото на победата", оргазиниран от Kafene.bg и Audioknigi.bg.

Представете се за читателите на Kafene.bg..

Родена съм в Разград. В момента живея в Болград, Украйна, и работя като учител в Болградската гимназия „Георги С. Раковски“. Пиша от дете, винаги съм писала, то си е вървяло някак заедно с четенето.Но не съм смятала, че мога да показвам написаното. Това се случи преди няколко години, първо със стихчета, за които ме насърчи моя вярна приятелка и които публикувах в електронна поетична тетрадка; после с детска радиопиеса, с която спечелих награда в конкурс на БНР, а също така и с разказ, написан пак за конкурс и публикуван в списание „Осем“.

Лесно ли намерихте сюжет за разказ по темата "Смелостта е началото на победата"?

Да, лесно намерих сюжет по темата за смелостта… в моя разказ са преплетени три сюжета, и знам още безкрайно количество такива… Огромна тема. Пулсирането между смелост и страх до голяма степен определя и съдбата ни.

Може ли да кажете за себе си, че сте смел човек?

Аз съм и много смел, и много страхлив човек. Мога да се прибера сама в три през нощта, да се хвърля в нови начинания, да вдъхна кураж на хората около себе си, по-близки и по-далечни. А понякога от страх не съм в състояние да изрека една дума – важна, необходима дума. Предполагам, не само с мен е така, и това ми дава сили да се усмихвам над себе си.

Какво е писането за вас?
Писането, ако е истинско – в смисъл, от сърце, изповед човешка, а и резултат на упорит труд – е като останалите неща – музиката, рисуването, танца, правенето на хляб, на любов, тичането, къпането в морето – всичко, което обичаме.

Вярвате ли, че литературата може да промени читателя?

Да, вярвам в реалната сила на литературата, мисля, че пишещият човек, авторът на текста, е като останалите събеседници – с недостатъка, че не е до теб и няма как да пиете кафе заедно, да наблюдаваш лицето и жестовете му. А с предимството, че думите му са внимателно обмислени, в тишина, и затова – ценни.

От какво има нужда съвременната литература?
Съвременната литература, както и литературата на всяко време, има нужда от това – да улови и покаже съвременния човек, да му даде така необходимото огледало, толкова насъщната духовна храна. Както си  имаме стара и любима музика, но винаги търсим и нови парчета, така непрекъснато е нужна и свежа литература, в която да откриваме себе си и своя свят, отговори и простори.

Вижте още:
Чуйте разказите-победители в конкурса "Смелостта е началото на победата"

Сподели в: