Ценители броят по 20 000 лв. за екзотична котка

Котка-сова, клепоух сфинкс и късокракият манчкин ще дефилират за първи път в София. Това ще се случи на 26 и 27 април, на 4-тия етаж на City Centеr Sofia, на специализирана изложба. В изложбата, която има и състезателен характер, ще участват около 40 котки.

Публиката ще може да види отблизо изключително редкия Украински левкой – специално селектирана котка, която накратко може да бъде описана като сфинкс с клепнали уши.Гладката им сива кожа има множество гънки, очите са бадемовидни, а физиономията им напомня малко на куче. Причудливото животинче е създадено в Украйна чрез кръстосването на различни породи, като новата е една от най-младите в света – на малко над 10 години. В момента в различни държави живеят около 1000 левкоя. Те са значително по-дружелюбни от близките си роднини сфинксовете. Но също като тях изискват специални грижи заради липсата на козина – стопаните трябва да се грижат домът да е достатъчно топъл през зимата, а котките да не се излагат на силна слънчева светлина през лятото.

За първи път у нас ще дефилира и друг роднина на украинския левкой – Шотландски фолд. Най-характерното за тези котки са клепналите малки уши, които често са плътно прилепнали за главата. Заради тях шотландският фолд често е оприличаван на сова. Пухкав, с различен цвят козина, кръгло лице и кръгли широко отворени очи, той веднага печели симпатиите почти като плюшена играчка. До средата на 60-те години на миналия век в света има едва няколко представители на породата, появили се чрез естествена мутация в Шотландия. Днес обаче те бързо печелят симпатии, стават герои на бестселъри, електронни игри и предпочитани домашни любимци на звезди като певицата Тейлър Суифт.

Естествена мутация е и в основата на породата Манчкин, която организаторите ще представят също през уикенда. Отличителната им черта са откровено късите крака, които обаче не им пречат да се движат свободно и дори да скачат. Кръстени на приказния народ от книгата Магьосникът от Оз, те също са много добродушни, любвеобилни и предани любимци. Котката, която ще бъде представена на изложбата през уикенда, има и различни очи, което много рядко се получава при развъждането на тази порода.
“При организирането на изложбите в България залагаме на все по-екзотични и редки породи, защото се оказва, че сред родната публика има истински ценители. През 2013 година например двама българи си купиха представители на изключително рядката полудива порода Савана. Коте от тази порода струва средно около 20 000 лева.”, обясни Гундарс Наглис, президент на WCA NIKA BULGARIA, организатор на изложбите по системата на WCA, признаваща най-много нови и екзотични породи в света..

Савана е изкуствено селектирана порода, създадена чрез кръстосването на сервал (африкански хищник от семейство Котки) и домашна бенгалска котка. Процесът е дълъг и сложен и започва през 90-те години на миналия век, докато през 2001 година Международната асоциация на котките признава породата официално за най-голямата домашна котка в света. Козината на Савана придобива типичните по-тъмни петна от окраската на сервала. Запазени са и щръкналите уши на африканския хищник. Новият домашен любимец често се държи като куче – може да бъде разхождан на каишка и обича да донася предмети на стопанина си. Савана котките са страхотни скачачи – от състояние на покой и без усилие могат да скочат над 2,5 м на височина.
“Убедени сме, че у нас има ценители, които проявяват специален интерес към тези изключително редки породи. В същото време традиционно тези интересни котки провокират и любопитството на масовия зрител и по-специално на децата.”, категоричен е Гундарс Наглис.

По време на екзотичната изложба, ще бъдат показани и расови екземпляри от породите екзотик, мейн кууни, хималайски, бамбино, канадски сфинкс, девон рекс, британски късокосмести, турски ангорски котки, невски маскарадни котки. Деца до 7 години ще могат да посетят изложбата безплатно.

За деца до 14 години и пенсионери входът ще бъде 3 лв., а за възрастни – 5 лв. Билетите се предоставят на място.

Сподели в: