Цветоразпознаване, незрящи, музика, литература, кино

В Унгарския културен институт винаги е интересно, а през декември като че още повече.
Програмата за декември 2007

3. понеделник 18.00
Цветоразпознаванеизложба на възпитаници на проф. Олег Гочев (Национална художествена академия, специалност Стенопис)
Изложбата представя на столичната публика интересна живописна колекция-закачка на унгарския възпитаник – проф. Олег Гочев и неговите студенти от трети курс – Адриана Хранова, Благовеста Желязкова, Божидар Симеонов, Веселина Филипова, Гергана Георгиева, Лия Али, Мария Георгиева, Рая Маврова и Маргарита Симовска. Идеята е всеки един от студентите и преподавателят им да изложат по една учебна работа по цветознание, направена в Академията и по една свободна живописна картина, създадена извън нея. Игровият момент в тази предколедна изложба е дали зрителите ще открият кои са творбите на професора и кои – на студентите му.

4. вторник 18.00
Слепи младежи ( Режисьор: Петер Тимар, 2001, цветен, 119 мин., на български)
Един ден Еде и Заки, двама неуспели рокмузиканти взимат участие в конкурс да напишат мюзикъл за незрящи по случай юбилея на Института на слепите. Поради липса на други желаещи те получават поръчката. За две нощи нахвърлят мюзикъла. Но за тяхно огромно разочарование ще получат обещаните пари само ако подготвят слепите младежи за ролите. Така са принудени да се потопят в света на незрящите

5. сряда 18.30
Клавирен концерт на Фумие Фукуи
В програмата: творби на Ференц Лист
Събитие на посолството на Република Унгария

11. вторник, 17.30
Пловдив, книжарница “Магелан”
Сам във всемира” – представяне на антологията на Марин Георгиев
Съставителят играе важна роля в представянето на унгарската литература в България от 80-те години насам. Със седмичника “Литературен форум”, както и с издателската си дейност е допринесъл за съхраняването на симпатията към унгарската култура и за обогатяването на литературните ни връзки. Дейността му е отличена с наградата Pro Cultura Hungarica.

12. сряда 18.30
Вечер, посветена на Имре Калман с участието на Рада Носикова (сопран), Николай Павлов (тенор) и Светлана Максимова (пиано)
Рада Носикова е солист на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов”, град Велико Търново. Лауреат е на награди от национални конкурси. Николай Павлов е солист на Национален музикален театър “Стефан Македонски”. Гастролирал е на сцени в Германия, Франция, Испания, Япония, Малта и др. Светлана Максимова е дългогодишен корепетитор в Националната опера и Национален музикален театър “Стефан Македонски” с много концертни изяви.
В програмата: откъси от “Царицата на чардаша” и “Графиня Марица” на Калман и “Прилепът” и “Виенска кръв” на Щраус
Съвместно с посолството на Република Унгария

13. четвъртък 18.00
Представяне на стихосбирката на Пламен Анакиев “Огледала на сънищата”
Представя: Иван Теофилов

18. вторник 18.00
Клавирен концерт на Павел Христовски
В програмата: Творби на Бах, Шопен, Лист, Менделсон, Моцарт и Рахманинов

19. сряда 18.00
Големият пощенски обир (Режисьор: Шандор Шьот, 1992, цветен, 78 мин., на български език)
Босът – бащата на Балаж, Балаж и приятелката му Мари имат гениална идея. Пощата на новичкия квартал Капосташмедьер още не е отворила врати. Но те решават да я открият и тя да заработи преди да бъде отворена на “техни разноски”. Жителите на квартала се хващат на въдицата и потичат реки от пари. Само един бояджия и двойка бездомници се усъмняват в легитимността на пощата. Бояджията става жертва на нещастен случай и на измамниците остава да се страхуват само от бездомните…

Други изложби през месец декември:

Плевен, Художествена галерия “Илия Бешков”
Изложба на творби на Вазарели от колекцията на Тибор Чепеи

Сподели в: