Цветната работилница „Парцали с идеали” зарадва посетителите на Узана Поляна Фест

Узана Поляна Фест през очите на един лалугер 

Със своята уникална работилница „Парцали с идеали”, младите дизайнери Гергана Георгиева и Лусина Терзиян представиха творчеството си на Узана Поляна Фест. Фестивалът се провежда за втора поредна година от 13 до 15 юли в местността Узана, край Габрово.

Гери и Луси имат своя собствена марка за дрехи LaLU&GER. Момичетата преработват стари дрехи и изработват нови от естествени материали.

„Този фестивал беше едно вълшебство – като започнеш от приказните шатри със заострени връхчета, елфските дрехи и разнообразни бижутата, които можеше да намериш под тях, до вкусната и богата храна, която се предлагаше – както за тялото, така и за душата и естествено хората, които изпълваха поляната – посетители, участници, доброволци, организатори. Само на такова място можеш да срещнеш толкова много усмихнати, зареждащи и позитивни хора, с които да има какво да си кажеш и открито да бъдеш себе си. А работилницата на LaLU&GER, нашата малка цветна работилничка, беше най-голямото ни удовлетворение, а оказа се и за посетителите му.”, разказа Лусина Терзиян, специално за Kafene.bg.

Подготовката на момичетата за участието им започва една – две седмици преди самия фестивал. Те купуват нужните материали и ушиват 60 кукликончета, бухалчета, рибки, човечета с дълги крачета, човечета с тумбачета и зайчета. Младите дизайнери подготвят и ушиват парчета плат в различни десени. Така всичко е готово и участниците трябва само да си нарежат пълнеж от вата, да си напълнят кукличката през малкия отвор, оставен за целта. След което следва зашиването на вече напълно готовата кукличка и, естествено, най-веселата част – декорирането.

С творчеството си, момичетата искат да покажат на забравилото ги общество, че парцалените кукли от едно време не са изгубени – те са много по-емоционални от еднаквите китайски играчки – носят спомени, а и фактът, че всеки сам си я е направил, придава друга стойност на играчката.

“Най-страхотният коментар, който прочетох в деня, след като се върнахме, бе на Михаела Стоянова: “Момичета, поздравявам ви за това, което направихте на Узана поляна. Най-уникалното и забавно ателие беше вашето, а ние се забавлявахме искрено в него заедно с нашите деца! Пожелавам ви много нови хрумки, за да дарявате с живот и смисъл дори малкото парченце плат!”, сподели с усмивка Луси.

„Как да не искаш да се върнеш отново там и да даряваш положителни емоции на хората, които оценяват, това което правиш… Всяка кукла стана уникална и различна, с живот, вдъхнат от притежателя и – майки, деца, порастнали деца, момчета, момичета, просто любители, мечтещи от малки да си направят сами парцалена кукла, доброволци, откраднали си половин час, за да дойдат при нас – имаше всякакви хора.”, допълни младата дизайнерка.

В началото на месец септември, Гери и Луси ще участват с работилница "Парцали с идеали" и на "Donaris Fest" в съседна Румънния.

Според двете момичета, усещането от едно такова събитие не може да се опише с думи, затова ви предлагаме фотопоглед от събитието:

Работилница „Парцали с идеали” – Уазана Поляна Фест 2012 – фотопоглед

Сподели в: