"Цветето на Хеликон" ще се връчи за шести път

"Цветето на Хеликон" – наградата, съчетаваща естетическите критерии и пазарния успех, ще се връчи за шести път. Церемонията по традиция ще бъде съчетана с обявяването на носителите на наградата „Рашко Сугарев” за разказ.

Две от най-престижните литературни награди у нас ще бъдат връчени по традиция на церемония в столичната книжарница „Хеликон – Витоша” на 20 април от 11 часа.

Церемонията е част от националната програмата на „Хеликон”, която за 16-ти пореден път отбелязва тържествено Световния ден на книгата и авторското право.
 
Празникът е сред включените в календара на ЮНЕСКО. Тръгнал от Каталуния (където традиционно се чества Денят на Свети Георги и във всяка книжарница с всяка продадена книга се подарява цвете – роза), днес вече признат на много точки по света.

Датата не е случайно избрана: на 23 април е роден и умира Уилям Шекспир, на същата дата умира и Мигел де Сервантес.
Тази година обаче за православния свят 23 април е Великден, затова ще се отпразнува на 20 април.

„Цветето на Хеликон” е другото лице на голямата награда на организаторите. Учредителите – собствениците на книготърговска фирма винаги са гарантирали обективност на журито на тяхната награда, която тази година навършва десет години. Но „Цветето на Хеликон” дава възможност да се види и реалният вот на читателите. Призът се връчва от 2005 г. – награда за най-добре продаваната от 12-те номинирани през предходната година книги със съвременна българска проза. Изборът на читателите, но не като вот, гласове от есемеси, а като реално закупени книги във веригата книжарници. Съвсем невинаги това е книгата, взела наградата на журито. Неин пръв носител е покойният Виктор Пасков с романа си „Аутопсия на една любов” .

Национален дарителски фонд “13 века България” за 14-ти пореден път организира и осигурява наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев”, за автори до 35-годишна възраст. Учреденият от Фонда конкурс на името на рано напусналия ни пловдивски майстор на краткия жанр Рашко Сугарев поощрява ежегодно (от 1998 г. насам) творчеството на млади белетристи от цялата страна.

Носители на наградата от предишни издания на литературния конкурс „Рашко Сугарев” са днес вече широко известни, утвърдени имена като Георги Господинов, Алек Попов, Йордан Ефтимов, Ангел Игов, Борис Минков, Радослав Парушев, Йорданка Белева, Васил Видински, Георги Савчев, покойната Милена Авонеди, както и по-младите – Антон Терзиев, Силвия Томова, Красимира Джисова, Андон Стайков, Мария Донева, Александър Шпатов, Димитър Ганев. Миналогодишните победители бяха Мария Македонска от София, Николай Фенерски от Бургас и Пейчо Кънев от София.

Грамотите и паричните награди на тазгодишните победители ще се връчат от изпълнителния директор на фонда – проф. Греди Асса.

Тази година членовете на журито – Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

Носители на „Цветето на Хеликон” досега:

2005: „Аутопсия на една любов” на Виктор Пасков
2006: „Амазонката на Варое”’ на Боян Биолчев
2007: „Черната кутия” на Алек Попов
2008: „18% сиво’” на Захари Карабашлиев
2009: „Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев

Сподели в: