Цветалина Димитрова и Михаил Върбанов за дизайна на съвременната баня

Цветалина Димитрова и Михаил Върбанов са завършили Нов български университет, специалност "Интериорен дизайн". В момента работят като дизайнери на свободна практика и са членове на група "Барака".

Двамата участваха в екип в 11-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014. Те не спечелиха голямата награда, но получиха наградата на публиката и на Kafene.bg – един от медийните партньори на събитието – в категорията Идеалната училищна тоалетна, а техният проект е с името "Учи с настроение". Ето какво разказаха за работата по проекта си.

Какво ви донесе участието в този конкурс?
Михаил: Това е първият конкурс, в който участваме като екип и сме много щастливи от постигнатите резултати. Наградата на публиката и на Kafene.bg са признание за труда, който положихме и ни носят голямо удовлетворение.

Кои бяха отправните точки, от които започнахте да градите проекта си?
Цветалина: Имам дете в пети клас, което учи в 51 СОУ . Той и съучениците му много често са споделяли за проблемите с училищните тоалетни, въпреки, че е правен частичен ремонт. Това беше причината да участваме в категорията "Идеалната училищна тоалетна" и за нас беше предизвикателство да направим уютни, удобни и икономични тоалетни.

Виждате ли вашият проект осъществен на практика в някое училище?
Цветалина: Проектът е реален и напълно изпълним. Може да се приложи за всяко едно училище в страната, стига да има финансиране. Бихме се радвали да се осъществи.

Какви са световните тенденции в банята/тоалетната – домашната и обществена?
Михаил: Световните тенденции в дизайна на баня/тоалетна са насочени към икономия на вода и електроенергия, към уют, стилен дизайн и функционалност.

Има ли водеща страна в дизайна – функция или естетика?
Цветалина: Мисля, че функцията и естетиката са неразривно свързани, не може само едното или другото.

Вашата мечта като архитект, за какъв проект, работа мечтаете?
Михаил и Цветалина: Проект, който би се оценил на световната дизайн сцена, в екип от водещи световни дизайнери и архитекти. Както и нови конкурси!

Повече за конкурса прочетете тук:
С тържествена церемония приключи 11-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2014

Сподели в: