ХIX годишни награди "Золотая муза" 2013

На 2- ри април 2013 от 18.30 часа в Руския културно-информационен център се проведе бляскава церемония по награждаването "Златна муза" . За 19-та поредна година бяха връчени отличия за творчески постижения и принос в развитието на българо-руските културни взаимоотношения.

Своеобразен връх в програмата бе изпълнението Мишо Белчев с баладата, позната на поколения българи „ Не остарявай любов“ , което доведе до много емоции и получи бурни аплодисменти от присъстващите в залата.

Като реверанс към наградени и жури 2 великолепни танца представиха, малките невероятно талантливи балерини, носителки на престижни награди от Международен конкурс по балет "Петербургская метелица , възпитанички на Хореографското училище „ Галина Уланова“при Руския лицей .

Събитието се реализира със съдействието на Столична община, Министерството на образованието на руското посолство в България, Руския културно-информационен център в София , Движение "Русофили“ и „ Жокер медиа“.

За  годишните награди "Златна муза":
 Самата награда е създадена през 1994 г. по инициатива на известни български деятели и се дава за специален  принос в популяризирането на руската култура и изкуство в България / поезия, фантастика, литературен превод, актьорско майсторство, театър и оперна режисура, опера и балет, живопис, скулптура и дизайн, на руски език педагогика, и т.н. /.

Днес Председател е Явор Димитров – Генерален директор на Софийска филхармония.Успоредно с "Музата" от три години награда "Света София" се дава и на  руски културни дейци. Нейните носители са Юри Башмет, Йосиф Кобзон, Никита Михалков, Виктор Мерджанов, Юрий Григорович , театрала Армен Джигарханян, Владимир Спиваков. Статуетката  "Света София" е изработена от  известния  художник и скулптор, автор на паметника "Света София" в София  проф. Георги Чапкънов, който е и автор на паметника на Владимир Висоцки в България.

име

Номинация +награда(плакет „ Света София“ и грамота)

Александър Морфов – театрален режисьор

 Бронзова статуетка  Grand Prix „ Золотая муза“, изработена от склуптора Петко Генов за изключителен принос в руско-българските културни взаимоотношения.

Наградата се връчи от Н.Пр.Юрий Исаков- Посланник на Руската федерация в Република България.

Александър Морфов е театрален и филмов режисьор. От 1993- 2000г. е Директор на Народния театър „ Иван Вазов“, а от 2004г. главен режисьор.

Неговите спектакли“ Полет над кукувиче гнездо“ и „ Посещението на старата дама“ станаха събития в театралния живот в Москва. Носител на няколко „ Аскера“, „ Икар“, „ Золотая муза“.

Сред международните отличия се открояват „ Златна маска“, „ Чайка“, „ Кристален Турандот“. От 2005г е главен режисьор на Театъра на Комисаржевская в Санкт Петербург.

Георги Смилевски – солист на Московския Академичен музикален театър „ К.С Станиславски и Вл. Немирович-Данченко“

Съдбата му е свързана с руския балет. След приемането в Държавното хореографско училище той е сред избраниците изпратени да продължат в Москва. Две години работи в Болшьой театър в трупата на Юрий Григорович. Името му става популярно след участие и награда в Международния фестивал във Варна‘ 96 и‘ 98г. Участва на софийска сцена с постановката „ Лебедово езеро“ и „ Жизел“ по покана на Жокер медиа. Лауреат на междурнародни конкурси. Наградата „ Света София“ на XIX „ Золотая муза“ се връчи от Зам.кмета на Столична община д-р Тодор Чобанов.

Тодор Димитров – Директор на Национален музикалнен и балетен център“ Стефан Македонски“

За гала концерта на руски оперни звезди в НДК на 17.09.2012. По негова покана гост-режисьорка от Московскатаоперета Инара Гулиева успешно постави на сцената на Музикалния театър оперетния шадьовър „ Веселата вдовица“. Наградата се връчи от Кирилл Рьiнза – Съветник по културата в Посолството на Руската федерация в България

Валентина Генкова, журналист

Има над 140 телевизионни продукции и дългогодишен журналистически опит. Неин е сценария за документалния филм за генерал Ушаков "Святой генерал“. Наградата се връчи от Димитрина Гергова – член на журито.

Художествена галерия „Димитър Добрович "- гр.Сливен с директор Даниелa Нeнчевa

за изложбата на „ Християнско изкуство“.

40 години се събира и реставрира този фонд, иконите от който през м. ноември 2012г., заедно с руски икони, използвани за богослужение на руските войски по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878г. бяха изложени в категралния храм

“ Христа Спасител“ в Москва в Дните на българската духовна култура. Наградата се връчи от акад. Светлин Русев

Доц. Юрий Дачев

Драматург, театрален критик, преподавател в НАТФИЗ, автор на 5 песни, няколко книги, публикации, . Отличен за драматичните си адаптации“ Дама Пика“- Чехов в Театър зад канала, „ Евгений Онегин“- Пушкин в Театъра на армията и „ Кралят на мошениците“ по Илф и Петров в Драматичен театър Габрово. Наградата връчи Бина Харалампиева- член на журито.

Николай Атанасов- радиоводещ, певец

Най- често неговото име се свързва с творчеството на големия бард Владимир Висоцки. Има и три издадени албума с руски романси. Наградата се връчи от Нешка Робева – член на журито.

Георги Черкин – пианист

Отличаван с наградата „ Золотая муза 2001“, но заради концерта си с оригинален аранжимент за пиано и оркестър „ Времена года“ на Чайковски с оркестъра на Софийска филхармония .

Михаил Белчев – Директор на Столична библиотека

Добре познат на няколко поколения българи., руски възпитаник.Наградата се връчва за създаване на „ Руски клуб“ към Столична библиотека, на която от 5г. той е директор. Наградата връчи Ованес Мелик-Пашаев- Президент на Жокер медиа и Мая Методиева – Дарик радио.

Слави Трифонов – водещ на най-популярното ток-шоу в България през последните 13 години

Евгений Примаков, Юрий Лужков, Никита Михалков, Владимир Спиваков,Йосиф Кобзон, Армен Джигарханян, солисти на Болшьой театър, Александровски ансамбъл и др.Имена от политика, култура и изкуство, които са гостували на Слави Трифонов през последните години. В името на руско-българската дружба той се раздели с любимата си виола, оставяйки е в ръцета на виртуозния виолист Юрий Башмет. Наградата връчи Ованес Мелик- Пашаев- Президент на Жокер медиа.

Весела Иванова – директор на гимназия за ЧЕО „ Васил Левски“ гр. Бургас

За популяризиране на руския език в България. От 6 г. Директор на ГЧЕ“ Васил Левски“ гр. Бургас. Със своята 50-годишна история училището е единствено в региона, приоритетно ориентирано към задълбочено изучаване на руски език и култура,училище с утвърдени традиции, натрупан опит и висококвалифицирани кадри.Наградата се връчи от Стоянка Почеканска, Владислав Лесневский и Виктор Баженов- членове на журито.

Мадлена Кутелова– учител- русист

За популяризиране на руския език в България. Наградата се връчи от Стоянка Почеканска, Владислав Лесневский и Виктор Баженов – членове на журито.

Доц. Сергей Рожков

Доц. в Института за изследване на обществотои знанията към БАН.С над 137 публикации. Учредител на общество“ Руски клуб“, председател на „ Руски академичен съюз“. Наградата се връчи от Стоянка Почеканска, Владислав Лесневский и Виктор Баженов – членове на журито.

ЖУРИ:
1.Явор Димитров– Председател и Директор на Софийска филхармония

2.Кирилл Рьiнза– съветник по култура при Посолството на Руската федерация в Република България

3. Д-р Тодор Чобанов– Зам.-кмет на Столична община

4. проф. Виктор Чучков –композитор, музикант

5. Акад. Пламен Карталов– Директор на Национална опера и балет

6. Бина Харалампиева– режисьор, Директор- Театър зад канала

7. Нешка Робева– треньор, хореограф

8. Акад. Светлин Русев– художник

9. Ставри Калинов– художник

10. Петко Генов– художник

11.Николай Малинов– издател, Председател на Движение“ Русофили“

12.Снежана Тодорова– Председател на СБЖ

13. Д-р Стоянка Почеканска– гл. експерт в дирекция“ Образователни програми и образователно съдържание“ на МОМН

14. Доц. д-р Владислав Лесневский– ръководител направление“ Руски език“ РКИЦ

15. Димитрина Гергова– журналист, гл.редактор на в-к „ Русия днес, Русия сегодня“

16.Ованес Мелик- Пашаев– Президент „ Жокер медиа“ и Председател на „ Форум на руските съотвечественици“

Сподели в: