ХIII Салон на изкуствата започва от 11 май в София

ХIII Салон на изкуствата ще се проведе от 11 май до 22 юни 2008 г. в София. На 11 май от 18.00 часа пред централния вход на НДК ще бъде открита бронзовата скулптура “Аз, буки…”, изработена от Красимир Трендафилов.

Както всяка година и тази ще се акцентира на един български град. Сега това е Смолян. На пресконференция кметицата Дора Янкова сподели, че 13 е хубаво число за Смолян. От родопския град обещават приятни изненади за всички гости. Началото ще бъде поставено с концерта на 12 май от 19.00 часа “Родопска хубост”. В него ще участват 250 изпълнители, сред които Валя Балканска, Христина Лютова, Манол Койнаров, фолклорен ансамбъл “Родопа”, детско-юношески ансамбъл “Орфей”, изпълнители от Гела, НУФИ – Широка лъка и др. Ще има и 100 кабагайди.
Художествена галерия – Смолян ще представи съвременни автори, а историческият музей “Стою Шишков” – изложба “Смолян и региона” – етнография, архитектура, занаяти. Публиката ще види и двата спектакъла на Родопски драматичен театър “Николай Хайтов” – “Евангелие по Мармаладов” по текстове на Б. М. Колтес и Ф. М. Достоевски и детския “Кокошка с брошка” – със сценарист, режисьор и продуцент Петър Тодоров.
На 19 юни 2008 г. ще се състои и целодневен икономически форум, където ще бъдат представени и туристическите инициативи, обясни г-жа Янкова.

На 22 май 2008 г. ще има гала концерт на руския ансамбъл “Игор Моисеев”. Така ще бъдат отбелязани Дните на Москва в София. Очаква се в нашата столица да пристигне и руският кмет Лужков. Ще бъде показана също и фотоизложбата “Разходка из Москва” – с около 70 фотографии от руската столица.

Салонът на изкуствата изобилства от интересни културни събития, сред които – изложбата “Акварелът е дихание” на Дечко Узунов, която ще бъде в зала 9 на НДК, танцовия спектакъл “Кръстопът” – съвместна продукция на НФА “Филип Кутев” и музикална компания “Силвия Мюзик”, Вечер, посветена на 130 години от рождението на Пейо Яворов (26 май от 18.00 часа в зала 10 на НДК), Летен детски фестивал “Нови съзвездия”, VIII медиен фестивал “Осмата муза”, Фестивал на испанското и ибероамериканското кино и др.

Сподели в: