"Хълмът на боровинките" в Дом на киното в сряда

Кино дебютът си като режисьор, Александър Морфов прави с филма "Хълмът на боровинките" през 1999г. Всички студенти и ученици могат да гледат филма безплатно на 5 май (сряда) 2010г. от 18.30 часа в Дом на киното.

2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание „Хълмът на боровинките” на Александър Морфов. Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

„Хълмът на боровинките ” – филмът
31 декември 1999 г. Преуспяващ артист от Германия пътува със самолет за Истанбул, за да посрещне Новата година с приятели. Той попада в София и поради лошите метеорологични условия не може да продължи със самолет. Качва се на влак, но по време на пътуването пада от него. В безсъзнание чужденецът се събужда в странна кръчма, построена на железопътни релси, през която всяка неделя минава влак. Всяка неделя обитателите на кръчмата извършват своебразен ритуал – без да прекъсват разговорите си, местят маси и столове и разтварят голяма порта, за да може да мине машината… Така започва странното пътешествие на чужденеца из страната ни. Той попада в спирала от случки и събития, запознава се с хора, които, за да преглътнат тежката си орисия, са се оставили на алкохола, превърнал се за тях в бряг, в небе, в религия…

Режисьор и сценарист е Александър Морфов, оператор – Димитър Гочев, продуценти са Владо Даверов и Димитър Гочев. Ролите се изпълняват от Самуел Финци, Руси Чанев, Рени Врангова, Кръстьо Лафазанов, Васил Василев-Зуека, Станислава Армутлиева, Теодор Елмазов, Златина Тодева, Пламен Пеев, Валентин Танев, Александър Морфов, Христо Гърбов, Николай Урумов.

Режисьорът за филма
Надявам се да се е получил човешки филм за това как изглежда страната ни и самите ние през погледа на един чужденец.
Александър Морфов

Пресата за филма
„Хълмът на боровинките" е френетичен калейдоскоп от човеци, случки, софри, псувни, пиянство и любов. Нечленоразделна, подозрителна и дива. Балканска. Май няма кадърен характерен български актьор, който Александър Морфов да не е поставил пред камерата, за да му даде всичката свобода да прави каквото трябва и каквото не. Самият филм непрестанно мени физиономията си от смешна в тъжна, от умна в глупава, от симпатична в просташка, обладан от творческия бяс да върне духа в бутилката, докато всъщност се опиянява от факта, че го е изпуснал. Вулгарната нежност на този хулиганстващ и невъздържан филм е обяснение в любов към занаята, към рода и към себе си.
Антония Ковачева, „Капитeл”

Фестивални участия
2002
Фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, Варна 2002

Награди
Награда за кинодебют на Александър Морфов, Фестивал на българския игрален филм „Златна роза”, Варна 2002

Специална награда на журито за режисура, Международен телевизионен фестивал „Златната ракла” 2001
Награда за най-добър актьор на Самуел Финци, Международен телевизионен фестивал „Златната ракла” 2001

Сподели в: