ХХ Традиционен коледен концерт на Хора на Софийските момчета

ХХ Традиционенн коледен концерт представя Хора на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева навръх Коледа – на 25 декември от 11.30 в зала 11 на НДК. В съзвучие с идеята на Новогодишния музикален фестивал е и програмата с музика от Добри Христов, популярни песнопения, коледни песни и мелодии. В концерта участват още сопраното Цветана Бандаловска, Тромбонов ансамбъл в състав Станислав Почекански , Димитър Стоев, Калоян Горчев, Юлий Иванов и Николай Темнисков, Атанас Атанасов /орган/ и Зорница Гетова /пиано/.

Създаден през 1968 година към читалище „Цар Борис III” , Хорът на софийските момчета е първият в България момчешки хор.  От 1989, диригент на хора е Адриана Благоева. Под нейно ръководство хорът развива активна концертна и звукозаписна дейност в страната и чужбина, печели редица престижни награди. Освен българска музика (включително фолклорни обработки  и църковна музика), съставът изпълнява редица произведения от различни музикални стилове  и жанрове от XIV  век до днес. От 1993 до сега Хорът на софийските момчета е спечелил една Голяма, четири Първи и четири Втори награди от шест международни хорови конкурса, носител е на „Сребърна лира” на СМТД в България, и награда на БНР „Музикант на годината -2002” в категорията  „активна творческа дейност”. Хорът на софийските момчета е концертирал с голям успех в Русия, Сърбия, Гърция, Полша, Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Словакия, Молдова, Унгария, Швейцария и Япония. „Звукът на хора е изключително красив, дикцията е чудесна, всяка песен е изпълнена с много професионализъм. Диригентката Адриана Благоева е много талантлива, с възможно най-прецизния стил на дирижиране, с красиво движение и с голямо разбиране за материята”, отбелязва  д-р Джийн Брукс от САЩ. Адриана Благоева е носител на Специалната награда за диригент от Първия международен хоров конкурс в Болцано, Италия (2000). Наред с активната си диригентска дейност, тя е и преподавател по хорово дирижиране в ДМА „П. Владигеров”, София.

Сопраното Цветана Бандаловска е една от най-успешните млади певици . Тя е лауреат на конкурса „Борис Христов” (2004). Бандаловска представя България на конкурсите „Певец на света” в Кардиф, Уелс (2005) и „Опералия” на Пласидо Доминго във Вашингтон, САЩ (2002). Номинирана е за наградата „Кристална лира” за изпълнението на Лиу в операта „Турандот” през 2006. От 2001 Бандаловска е първа солистка и любимка на публиката в Софийската опера, на чиято сцена превъплъщава редица сопранови роли.  Участвала е също в международни фестивали в Унгария, Турция, Швейцария, Русия и Италия. Пяла е в „Девета симфония” на Бетовен в „Забранения град в Пекин, Китай с „Оркестъра на нациите” (2004) под палката на прочутия Юстус Франц. Има записи в БНР и БНТ.
Интересен акцент в програмата на Хора на Софийските момчета внася участието на Тромбоновия ансамбъл. Формацията е създадена през 2006  с ръководител Станислав Почекански и негови ученици, студенти и колеги от НМУ “Л. Пипков” и НМА “Проф. П. Владигеров”.  Репертоарът на ансамбъла обхваща творби от различни стилове и епохи – от барока до съвременността.
Празнично настроение и хубава музика очаква публиката на Новогодишния музикален фестивал на 25 декември.

Сподели в: