Хумор и драма с "Цената на успеха"

ДT „Стоян Бъчваров” Варна с 90-и творчески сезон и програма за периода 15 до 17 юни.

Основна сцена

15 юни 19:00 часа
"Пробуждане"
Постановка Соня Стейк
Хореография Лиса Полок
Балет Екселсиор – Хюстън

Постановката на Соня Стейнс, изградена по „Откровение на Йоана”, впечатлява с оригиналния замисъл и красивата хореография на Лиса Полок. Лириката на класическите движения създава доминантата на спектакъла, докато със средствата на модерния балет са изведени характеристиките на отделните нации. Всяка нация е уникална сама по себе си, но накрая всички обединяват усилията си, за да направят света, в който живеем, по-добър. В последната сцерна 19-те балетисти от „Екселсиор”, пресъздаващи обобщените образи на евреи, африканци, руснаци, американци, ще се поклонят заедно пред Бог в Тронната Зала – така, както е описано в библейското пророчество „Откровение на Йоана”.

Балет “Екселсиор” започва професионалната си дейност през 2002 г. като част от неправителствената организация Sunshine Theater Company (STC). Директорът Лиса Полок и артистичният директор Соня Стейнс залагат високи балетни изисквания и специални стандарти за качество на продукцията, които трупата отстоява с всяка своя постановка.

Юнският гастрол на балет “Екселсиор” в България, който обхваща градовете София, Търново, Варна и Стара Загора, е продължение на националното турне в САЩ, по време на което спектакълът „Пробуждане” е представен в Ню Йорк, Атланта и Лос Анжелис. Балет „Екселсиор” е гастролирал в Австралия, Русия, Полша, България (2007), Гърция и Китай. 

Сцена Филиал

13 юни 18:00 часа и 20:00 часа
"Цената на успеха"
от Анатолий Крим
Режиьор Владимир Петков
Гастрол на ДТ Търговище

Maйсторът на съвременната комедия Анатолий Крим влага в своята пиеса хумор и драма, искреност и позьорство, щуротии и сериозен размисъл. Нелепо телефонно обаждане преобръща съдбата на героите. В резултат те се срещат след много години, за да възпламенят забравени страсти и разровят зараснали рани. Андрей е компютърен специалист, прехранващ се с крадени мобилни телефони. Любовният му живот е сведен до еротична телефонна приятелка. В случайните позвънявания от поредната партида крадени телефони той разпознава гласовете на бившата си невярна съпруга и на приятел, който преди 15 години прелъстява съпругата и му открадва бизнеса.

Ще си отмъсти ли Андрей и как?
Ще си върне ли любимата жена?
Бившият приятел ще получи ли заслуженото наказание?
Това не е американски трилър и хепиендът не е задължителен.
Това е пост-социалистически руски реализъм, гарниран с песните на Алла Пугачова.

Оригиналното заглавие на пиесата е "Звонок из прошлого". Написана е преди 2 години и вече се играе с успех в Украйна и Русия под различни заглавия.

Участват: Ивайло Брусовски, Грета Неделчева, Петър Петров и Маргарита Маркова. Сценографията е дело на Галина Абаджимаринова, музикалният избор – на Ивайло Брусовски. Превод от руски Надя Попова.

Анатолий Крим е украински прозаик, главен секретар на Съюза на украинските писатели. Неговите пиеси се играят от Швеция през Варшава до Тел Авив. 27 театъра го поставят едновременно в Украйна. В Москва най-добрите режисьори го реализират пред една от най-взискателните театрални публики. По негови сценарии са снимани пет игрални филма, а романите му и сборниците с неговите разкази са издадени в тираж над четиристотин хиляди екземпляра.

Владимир Петков е работил в театрите в Димитровград, Пазарджик, Сливен, МГТ "Зад канала", Театър "София", ТР "Сфумато", Общински театър "Възраждане". Специализирал е във Франция със стипендия на френското правителство (1990-1991). В Сорбоната под ръководството на проф. Беатрис Пикон-Вален защитава кандидатска степен на тема "Методология на обучението по драматична режисура" (2000). За пети театрален сезон той е неразделна част от творческия екип на Драматичен театър – Търговище. Работи успоредно и в други театри в България, Франция и Канада като режисьор, актьор, драматург и художествен консултант, гост-преподавател в НАТФИЗ.

14 юни 19:30 часа
"Щуротии"
по хумористични народни песни и разкази на Елин Пелин
Театрално студио „Шанс” на Христо Христов
Програма „Деца играят за деца”

17 юни 19:00 часа
"Нощ на Бродуей" – мюзикъл
Централен Вашингтонски Университет и
Музикална Консервартория “Sunderman” – САЩ

Варненска музикална академия и Държавна опера Варна представят мюзикъла „Една нощ на Бродуей”, в който 40 талантливи изпълнители от Централния Вашингтонски университет и Музикалната консерватория „Съндерман” в Гетисбърг ще забавляват българската аудитория с култови песни от различни бродуейски мюзикъли, сред които „ Въртележката”, „Лак за коса” , „Клетниците”, „Малката русалка” и др.

Студентите вече са изнасяли концерти във Виена, Братислава, Будапеща и Прага (2007), във  Варна с българска премиера на „Сътворението” от Хайдн (2009), в Братислава, Будапеща, Прага, Хайфа и отново във Варна с „Нощ на Бродуей” (2010).

През юни и юли 2011 г. младите творци ще изнесат спектакли на "Вълшебната флейта" от Моцарт на оперните сцени в Рим, Арецо, Перуджа, Флоренция и Варна.

Програмата на Държавна опера Варна от 13 до 18 юни:

Юли Дамянов дирижира „Царицата на чардаша” на 13 юни

Юнският афиш на Държавна опера Варна започва на 13 юни от 19.00 ч. с любимата оперета “Царицата на чардаша" и нейната жизнерадостна музика, комични ситуации, всепобеждаваща любов. В спектакъла ще видим варненските солисти Вяра Железова (Силва), Пламен Долапчиев (Едвин), Филипа Руженова (Щаси) и звездата на Националния музикален театър – варненеца Александър Мутафчийски (Бони). Дирижира един от най-талантливите интерпретатори на оперетния жанр – Юли Дамянов. 

В останалите роли: Антоанета Маринова (Цецилия), Людмил Петров (Фери Бачи), Закар Гостанян (Генерал Ронсдорф), Валентин Грандев (Мишка), Владислав Владимиров (княз фон Вайлерсхайм).

Балетът „Зле опазеното момиче” на 14 юни

На 14 юни от 19:00 часа ще се играе премиерният спектакъл на Държавна опера Варна на класическия балет "Зле опазеното момиче" по музика на П. Хертел. След неотдавнашната премиера на тази забавна класическа балетна творба (28 май) предстои втора среща със сценичната версия на постановчика и хореографа Константин Илиев. Сценография Константин Илиев и Добромир Михайлов, художествен ръководител на балета Екатерина Чешмеджиева, репетитор Гергана Георгиева, корепетитор Радослава Кареева, помощник-режисьор Сирма Панева. Солисти: Илиана Славова, Евгения Минкова, Денко Стоянов, Румен Стефанов, Николай Димитров, Живко Кайков.

Спектакълът се посвещава на 110годишнината от създаването на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Магьосникът от Оз” на 17 юни

На 17 юни от 19.00 ч. ще бъде представен мюзикълът „Магьосникът от Оз” от Харолд Арлън на Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс (премиера 27 май). Диригент-постановчик Ганчо Ганчев, режисьор-постановчик Костадин Бандутов, xормайстор и корепетитор Миглена Шишева, сценограф Тодор Игнатов, хореограф Константин Илиев, балетмайстор Бистра Бъчварова, театрален педагог Петя Петкова, вокален педагог Галина Станишева. Всеотдайността и енергията, с които младите артисти от Варненската Детско-юношеска опера се вживяват в магическите приключения от известния мюзикъл, се предават на зрителя и го пренасят в чудната страна Оз: Ей там, где под дъгата път блести / мами чудна страна от детските ми мечти. / Ей там, чакат ме сини небеса. / Знам – там истински стават всичките чудеса.

85 ММФ „Варненско лято” се открива на 18 юни

85 Международен музикален фестивал „Варненско лято” 2011 се открива на 18 юни от 20.00 ч. във Фестивален и конгресен център Варна, по традиция от Варненската филхармония с Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров. В програмата за откриването на фестивала организаторите този път са заложили на едно ново произведение, създадено специално за фестивала от варненския композитор, професор Милко Коларов. Това е Първа симфония за голям симфоничен оркестър, чиято световна премиера ще прозвучи в първия фестивален концерт под диригентската палка на Росен Миланов.

Освен двете български творби от учителя и ученика Владигеров – Коларов,  ще бъде изпълнен и Концерт за пиано №1 от Чайковски със солист великолепния пианист Людмил Ангелов.

Сподели в: