Художничката Нора Ампова спечели награда "Полет в изкуството"

Връчиха наградите за полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“:
Художничката Нора Ампова е носител на специалната награда – самостоятелна изложба в галерия УниКредит Студио
Кинорежисьорът Павел Веснаков получи голямата награда за полет в изкуството

Художничката Нора Ампова, номинирана за наградата за млади творци „Полет в изкуството“ на фондация „Стоян Камбарев“, получи специалната награда на УниКредит Булбанк – самостоятелна изложба в галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио.

Нора спечели, защото е цветна, ярка и ексцентрична. Тя експериментира и често се обръща към класиката с необходимия респект, но и с голяма доза любопитство за новаторски поглед. Нейната самостоятелна изложба "Личните Венери" беше представена в София и Варна. Творбите й бяха включени в елитните селекции в Европейския парламент и в изложбата "Образ и подобие" – 77 автопортрета от колекцията на Николай Неделчев.

Специалната награда в конкурса на фондация „Стоян Камбарев“ беше връчена от Любослава Урам, член на Управителния съвет на банката и  директор „Глобално банково обслужване“.

На изискана церемония снощи кинорежисьорът Павел Веснаков стана носител на голямата награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2016. 28-годишният мъж получи наградата заради ясно изразения си кинематографичен стил. Филмът му "Чест" печели едновременно голямата награда и номинация за Европейските филмови награди в Клермон-Феран, Франция – нещо непостигано досега от друг български режисьор. Той получи авторската бронзова статуетка, дело на Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3000 лв. Призът беше обявен и връчен от Симеон Сакскобургготски и Деси Тенекеджиева, която е председател на управителния съвет на фондация „Стоян Камбарев“.

Престижните номинации се дават след оценка от уважавано жури от 20-те учредители на Фондация „Стоян Камбарев".  Тази година номинирани бяха Нора Ампова, Георги Димитров-Жожо, Кирил Буховски, Деница Даринова и Павел Веснаков.

Всички номинирани ще имат стимул за още по-висок полет в изкуството – те ще получат подкрепа за осъществяването на конкретни техни проекти.

Церемонията за връчване на Награда за изкуство „Стоян Камбарев” е част от културния календар на София.

Наградата на фондация „Стоян Камбарев“, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България. Ценното на тази награда е, че е единствената, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области на изкуството.

УниКредит Булбанк работи с фондацията за пета година като част от програмата на банката „ЗА изкуството“ в подкрепа на българската култура и изкуство.

Сподели в: