Художници ще изрисуват 50 електрически табла в центъра на София в съвместна инициатива с Галерията за модерно изкуство

Започва изпълнението на проект за изрисуване на 50 електрически ревизионни табла по столичната улица „Граф Игнатиев” и други централни улици. В него ще се включат художници и стрийт арт артисти, избрани след конкурс, който събра над 120 идейни концепции.

Артистичната акция, се осъществява с подкрепата на Галерията за модерно изкуство и с подкрепата на Столична община.

Сред авторите, които ще пресъздадат своите творчески проекти сред градския пейзаж, са Калоян Илиев-Кокимото (финалист в конкурса MOST), Нора Ампова, Елена Ангелова, Ралица Олева, Деница Русева, Мариян Дянков, Руслана Кожухарова, Студио Four Plus и други.

Спонтанни живи арт пърформанси ще радват столичани през следващите две седмици, променяйки по един артистичен и цветен начин облика на емблематичната градска артерия – ул. Граф Игнатиев. Акцията ще обхване участъка от пл. Славейков до кръстовището на бул. Евлоги Георгиев.

„Облагородяването и разкрасяването на средата, в която живеем е изключително важно. Изрисуването на таблата е своеобразен призив на ЧЕЗ за по-отговорно отношение към елементите от градската среда. Вярвам, че ще продължим да допринасяме за това София да стане по-красив и артистичен град”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на фирмата за България.

„Проектът е още една стъпка към превръщането на София в по-уютна и одухотворена европейска столица“, заяви Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство. „Като продължение на тази интересна инициатива, решихме заедно с нашите партньори, да осъществим съвместна изложба в Галерията, която ще представи всички изрисувани табла и техните автори, а най-добрите идеи дори ще бъдат претворени на платно в по-голям мащаб“, допълни тя.

Кампанията е част от проекта на ЧЕЗ „Инвестираме в България” и цели да придаде по-артистичен и естетичен вид на столицата. Досега в рамките на проекта бяха реновирани и преобразени таблата по столичните улици ‘Г.С.Раковски’, ‘Витошка’, ‘Мария Луиза’ и други.

Сподели в: