Художници редят изложба с цялата си любов към родината

Осем български творци, които живеят и творят зад граница събират свои творби в изложбата „Събудете стените си“ 9-та част. Тя ще започне от 10 септември в арт пространството Towers Gallery в Софарма Бизнес Център, а официалното откриване ще бъде на 18 септември.

Да живееш в чужбина е мечта, предизвикателство, агония, копнеж, непостижимо… за всички нас е различно. Някои лелеят заминаването и си представят уреден и спокоен живот. Други пък го приемат като изгнаничество, защото са принудени да се грижат за семействата си, а в същото време да са далече от тях.
Именно заради това така неописуемо и различно за всеки чувство – да си емигрант, от Art Rental BG решиха да съберат няколко брилянти творци, които живеят извън пределите на родината. Чрез техните творби ще можете да усетите какво е чувството да живееш в странство, какво им носи чуждата страна, какво ги кара да продължават да копнеят за България и най-важното – какво движи техните вътрешни светове.

По време на деветата част от изложбата „Събудете стените си“ ще имате възможност да видите живопис от няколко артиста.

Ето по няколко думи за или от всеки от тях:

Соня Русков завършва НХА със специалност „Живопис, консервация и реставрация“, живее в Крефелд, Германия, където е спечелила конкурс с разработка по проект "Културата и изкуството в училищата".

Боряна Георгиева-Голд започва да се занимава с живопис, когато напуска корпоративния свят. Години наред е работила в маркетинг отдели на големи корпорации в Германия и САЩ. Абстрактните й творби се отличават с дълбока емоционалност и смели цветови комбинации.

Георги Янчев – Графа – завършва Националната художествена гимназия със специалност „Графика“, откъдето и идва псевдонимът му. Работи по проекти и изложби в Швейцария.

Нина Колева е живяла 17 години на гръцкият остров Самос. Имала Арт бар на брега, но тъй като наскоро се омъжила и смята да замине за Австралия, където живее съпругът й. Обича да рисува върху стъкло, за което казва: „Естествената и изкуствената светлина карат парчетата стъкло да „оживеят“, хвърляйки различни цветови отблясъци из цялото помещение.“

Ралица Бурова пък казва за себе си: „16 години съм била преподавател по изобразително изкуство. В момента имам частна школа за деца, която ме зарежда с виталност и положителна енергия. Няколко пъти съм организирала търг на детски рисунки с благотворителна цел, за деца в неравностойно положение, в което виждам хуманната мисия на художника.“

Симеон Кръстев е отличен с наши и международни награди, сред които са и почетна грамота, Златна карта и Златна значка за „Принос към авторитета на европейската култура" от Европейския форум на експертите към Академията за Международно признати лидери в науката и в изкуството.

Веселин Вакрилов притежава неуморна движеща сила, която разкрива неговото постоянно търсене на нови средства за изразяване. Поредицата от маслена живопис върху платно, месинг, сребро и дърво е стремежът му да даде форма и облик на възгледите си.

Скулпторът Никола Колев е имал изложби по целия свят. Горд е, че неговите произведения заемат мястото си в частни колекции.
 
Автор снимки: Нина Колева
Снимка 1: Music Melody
Снимка 2: Tree Nymph

Сподели в: