Художникът Дамян Дамянов представя "Под езика"

Графичен проект, посветен на кирилската азбука, е сред събитията на Пролетния базар на книгата в НДК (23–28 май 2017).

2 години, 60 кирилски букви, с които започват 60 думи, на които 60 известни личности от българския културен елит дават 60 кратки определения – художникът Дамян Дамянов представя проекта си "Под езика". Графичният експеримент стартира онлайн през 2016 г., но във второто си издание се пренася и на хартия – както под формата на книжно тяло, така и в изложба, която ще се състои по време на Пролетния базар на книгата.

Типографският проект изследва и трансформира познатите ни букви – на пръв поглед абстрактните буквени знаци, които Дамянов изобразява графично, оживяват в своеобразни идеограми. Всяка от трийсетте кирилски букви не само подсказва или илюстрира по лаконичен начин значението, но и поставя началото на различна дума. Думите, на които Дамянов се спира в "Под езика", са както с непреходна актуалност – често употребявани в устната и писмената реч, така и утвърдени или налагащи се чуждици, тъй като според автора "именно те обогатяват най-интензивно езика ни през последните години и показват, че той е жив организъм, който непрекъснато се развива".


През 2017 г. "Под езика" излиза извън мрежата, прераствайки в социален експеримент. След като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и др., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи. Дефинициите варират от речникови конструкции, афоризми и стихове, до много кратки истории и импулсивни словесни реакции. Всичко това намира израз не само във фейсбук страницата на художника, но и в книжно издание, което Дамянов ще издаде за 24 май. В типографската книга "Под езика" ще бъдат публикувани всички 60 идеограми от 2016 и 2017 г., както и определенията на взелите участие в проекта. Успоредно с излизането на книгата, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Дамянов планира и изложба на шейсетте идеограми.

Изложбата "Под езика" е част от културната програма на тазгодишното издание на Пролетния базар на книгата и може да бъде видяна от 23 до 28 май в НДК (полуетаж "Изток") от 10:00 до 20:00 часа. Официалното й откриване е насрочено за 24 май от 14:00 часа на сцена на Пролетния базар.

Дамян Дамянов (1982) е сред набиращите все по-голяма популярност съвременни български художници. Работи в областта на книжния дизайн (с повече от 1000 реализирани корици), плаката, илюстрацията, пощенската марка, калиграфията. Пише статии, посветени на изкуството на плаката и графичния дизайн. В периода 2007–2015 г. е асистент в Катедра Плакат и Визуална комуникация в Националната художествена академия, а от 2016 г. е асистент в Нов български университет.

Сред илюстрираните от него заглавия са добре познатите на публиката "Хиляда и една нощ", "Малкият принц" (ИК "Сиела"), "Приказки колкото усмивка" на Джани Родари, "Когато бях армейски генерал" на Михаил Вешим, както и авторската книга за игри и оцветяване "Нарисувай ми овца".

Дамянов е автор и на редица филателни издания в периода 2004–2017 г., както и на статии по проблемите на плаката и графичния дизайн, публикувани в сп. Prographica.

На 10.05.2017 г. Дамянов бе отличен с Национална награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване – в категория Илюстратор, за илюстрациите си на "Джелсомино в Страната на лъжците" на Джани Родари и "Любими коледни истории от Джани Родари".

Сподели в: