Хубаво нещо ли е свободното време?

В забързаното и натоварено ежедневие всеки иска повече свободно време. Но какво всъщност е то?

Периодът, в който не сме задължени да правим нещо конкретно, времето, което отделяме за почивка, или за да обърнем внимание на всичко, което не можем да свършим заради работните си дейности? За всекиго e различно.  

На пръв поглед изглежда, че свободното време е нещо страхотно, дори мечтано. Никакви грижи, никакви задачи, няма го напрежението, насъбрало се от крайните срокове за поредния отчет. Това обаче си има и своите минуси. Да, разполагаме с необходимото време, за да се презаредим с енергия за нови начинания, но същевременно ни спада мотивацията за нова работа. Пилеем времето си, неправейки нищо съществено. А след това по-трудно се връщаме в обичайния ритъм да правим нещата със същата ефективност. За да не превърнем свободното си време в празно време, е нужно и през него да останем активни.

Хобитата, разходките в парка, четенето разтоварват много повече от лежането на дивана пред телевизора. Чрез различни дейности насочваме ума си към нещо приятно, вместо да мислим какво ни чака на работа, когато се върнем в офиса. Важното е да не се натоварваме допълнително, а да се чувстваме изпълнени с енергия. Приятните занимания развиват у нас качества и умения, благодарение на които освен добри професионалисти ставаме и интересни личности.

Хубаво е да сме дейни, но не бива да се отива и в другата крайност – липсата на свободно време. Всеки има нужда да остане насаме със себе си, с мислите си, да бъде далеч от всичко за малко. Човек има нужда да се презареди с енергия и да усети, че животът не е само задължения и отговорности. Претоварването, също като бездействието, вреди на работния процес и води до по-неефективна работа и липса на желание и мотивация.   

Затова не трябва да се прекалява с нищо, а да се намери правилният баланс между работа и почивка.  Така ще можем едновременно да постигаме високи резултати на работното място и да ни остава и достатъчно свободно време за приятни занимания и почивка.

Сподели в: