"Хрътката" и "Хрътката срещу Хрътката" от Владимир Зарев

Хрътката и Хрътката срещу Хрътката са два криминални романа, които по един любопитен и убедителен начин съдържат в себе си спецификата на жанра – бърза, неочаквана и изпълнена с обрати фабула, сюжет, който е изграден върху сложна криминална загадка, умни и интелигентни престъпници, общ герой – следователят Евтимов.

В книгата освен криминалния сюжет има тънки, подробни, психологически аналази на човешката природа и трудни размисли за престъплението, невинността, вината, семейството, любовта, свободата и несвободата. Дали хората извън затвора са повече свободни от тези, които са зад решетките? Кои навици и клишета в обществото ни слагат нежни вериги. Имали луксозни решетки? Авторът Владимир Зарев поставя множество въпроси, на които читателят ще трябва сам да отговаря.

„Хрътката е особена порода, която се отличава с удивителната упоритост да преследва дивеча. Нейната емоционална възбуда по време на лова е толкова силна, че примесена с постоянството и, достига до пълна безпощадност, което означава до съвършено безпристрастие. Хрътката не мрази животното, което гони, тя просто се подчинява на вътрешното си убеждение, че в залавянето е смисълът на подарения є живот. Тя е съдбовно закрепостена от природата да преследва и да хваща. Това е нейната карма.“

Сподели в: