Хроника на птицата с пружина

Най-уважаваният белетрист на Япония Харуки Мураками се нарежда в първите редици на световните писатели с този роман, белязан с изключително въображение и обединяващ криминалната фабула с разказа за един разпадащ се брак и с търсенето на скритите тайни на Втората световна война.
В едно предградие на Токио младеж на име Тору Окада търси котарака на жена си, който се е изгубил. Не след дълго се оказва, че трябва да издирва и жена си в един свят, скрит под привидно спокойната повърхност на Токио. По време на търсенето Окада се натъква на странни съюзници и противници: проститутка със свръхестествени способности, покварен политик, който въпреки това се радва на вниманието на медиите, весело шестнайсетгодишно момиче с отвратителен характер и възрастен ветеран от войната, променен непоправимо от ужасите, на които е станал свидетел по време на забравената кампания на Япония в Манджурия.
Увлекателен, пророчески, съчетал комичното със страшното, романът "Хроника на птицата с пружина" е великолепна творба, която не отстъпва на никой световен шедьовър.

Харуки Мураками е роден през 1949 година в Киото и днес живее недалеч от Токио. Има много отличия,последното от които е наградата за литература "Йомиури", с която са удостоявани и Юкио Мишима, Кензабуро Ое и Кобо Абе. Автор е на романите "Танцувай, танцувай, танцувай", "Страната на чудесата за грубияни и краят на света", "Да гониш дива овца", "На юг от границата, на запад от слънцето", на сборника разкази "Изчезването на слона", и на излезлите вече в България (в издателство „Колибри”) „Норвежка гора”, „Спутник, моя любов” и „Кафка на плажа”. Произведеният му са преведени на повече от 20 езика и в момента Мураками е най-превежданият и издаван в чужбина японски автор.

Хипнотизиращо… Най-амбициозният засега опит на Мураками да вмести цяла съвременна Япония в една-единствена белетристична постройка.
в. "Уошингтън Поуст "

Значителна стъпка напред в творчеството на Мураками… дръзка, щедра книга.
в. "Ню Йорк Таймс "

Изумително произведение, несравнимо с нищо.
в. "Ню Йорк Обзървър"

С "Хроника на птицата с пружина" Мураками разперва блестящи фантастични криле и устремно се извисява нагоре.
                    в.  "Филаделфия Инкуайърър"

Примамлив лабиринт, сътворен от един майстор едновременно познат и неустоимо тайнствен.

Сподели в: