Христо Христозов: Нека публиката е по-любопитна към киното

Ден преди най-големия кинофорум в страната – София Филм Фест, разговарямe с Христо Христозов от пресекипа на фестивала. Ето какво ни разказа той за организацията, екипа и заглавията, които да очакваме с най-голямо нетърпение.

21-во издание на фестивала, какво се промени за всички тези години?

Лично аз имам удоволствието да съм част от фестивала в последните му 7 години и това, което не се променя, е зарядът и ентусиазмът, с които се случва София Филм Фест всяка година. Променя се киното, променят се и тези, които го създават.

Освен ценителите на стойностното кино, които са постоянна публика на София Филм Фест, какви други хора идват в салоните?

Всеки филм има своята аудитория – фестивалът представя над 200 заглавия. Тази година, например, се надявам футболните фенове да гледат "Пеле: Раждането на една легенда". Феновете на мюзикъла пък ще могат да се насладят на "Коса". За пътешествениците препоръчвам "Хадак", заснет из монголските степи, и "Алтиплано" – в Андите на Перу. И двата филма ще бъдат представени лично от режисьорката им – Джесика Удуърт.

Как се прави един такъв мащабен кино форум във времената, в които живеем?

С малък и посветен екип. И много доброволци.

Нужно ли е екипът на фестивала да се състои от приятели, за да се случи фестивалът? Какво ви събира, освен ентусиазма?

Факт е, че ние сме приятели и извън офиса. Свързват ни любовта към седмото изкуство и разнопосочните интереси, които имаме.

Каква е посоката, в която поема тазгодишното издание?

Както винаги, имаме няколко филма с големи награди от реномирани фестивали – сред тях е "Аз, Даниел Блейк" на Кен Лоуч, носител на Златна палма. По традиция има силна селекция от музикални филми (очаквам с нетърпение "Ленард Коен: Bird on a Wire"). Новите селекции в програмата са ТИЙН и СПОРТ. Сред филмите за младежи е, например, "Сбогом, Берлин" на Фатих Акин със специална прожкеция в Зала 1 на 17 март. Сред спортните филми особено внимание заслужава "Най-щастливият ден в живота на Оли Маки".

Кои са големите имена, които ще гостуват на фестивала?

Като стана дума за 'Коса", в София очакваме един от емблематичните актьори от филма – Джон Савидж. Рупърт Еверет пък ще видим в новия филм на Хю Хъдсън. Дебора Кара Ънгър пък е част от Международното жури. Срещи с пубиката ще имат и Тони Палмър, с който ще разговаряме за музикалното кино, и с Горан Паскалевич, който ще представи последния си филм – "Земя на боговете".

Филмите, които не бива да пропуснем?

Препоръчвам на всички да видят документалния филм за Северна Корея "Под слънцето" – изключителен поглед върху обществото и порядките им. Сред моите лични фаворити е и "Тони Ердман" – филмът, който покори Европейските филмови награди, и това никак не е случайно, защото се занимава с ключовия въпрос за съвременния човек и неговите връзки със семейството е един хаотичен и забързан свят.

Какво си пожелаваш за бъдещето на София Филм Фест?

Пожелавам си по-любопитна публика. Прави ми впечатление, че българите ходят да гледат това, което им е познато – рядко дават шанс на неизвестните режисьори. А е факт, че филми, които в момента на показването си са слабо познати, след това се превръщат в хитови. В тази връзка препоръчвам на всички да гледат заглавията от Международния конкурс за първи и втори филми – все млади и даровити режисьори, които смело правят своите първи крачки в киното.

Сподели в: